Јапонскиот архипелаг е збир од повеќе од 6.800 острови, а еден нов се појави пред неколку дена. Станува збор за маса почва во форма на буквата Ц со дијаметар од еден километар, што ја забележа јапонската крајбрежна стража. Островот беше откриен неодамна по подводна ерупција на вулкан, 50 километри јужно од Иво Џима, дел од островот Огасавара во Тихи Океан.

Крајбрежната стража соопшти дека има експлозивна вулканска активност и пареа и гасови што се издигаат од површината на океанот до висина од 15 километри. Тогаш беше забележана и голема вулканска карпа што плови за време на воздушна инспекција.

Новиот остров е всушност врвот на масивниот подводен вулкан Футутоку-Оканоба. Кога еруптира таков подводен вулкан, лавата може да создаде нов материјал што се издига до нивото на морето и формира вулкански острови. Ова не е невообичаено, особено во јапонската област. Нови острови беа формирани на овој начин во Јапонија во 1904, 1914 и 1986 година. Ерупцијата што се случи во 2013 година, во близината на Нишиношима, исто така формираше нов остров.

Овој најнов остров би можел да постои само привремено, но и да остане постојан доколку продолжи вулканската ерупција.
Островот Суртсеј во Исланд е уште еден пример за формиран вулкански остров. Во 1963 година го достигна нивото на морето и продолжи да расте благодарение на ерупциите до 1967 година. Суртсеј е означен како природен резерват, а на научниците им е дозволено да го посетат.

Новоформираните вулкански острови се особено важни, затоа што некои научници веруваат дека тие биле „лулка на животот“ уште од времето кога Земјата била целосно покриена со вода.