Серија сликовници со кинески народни приказни

„Македоника литера“, во копродукција со кинескиот издавач „Делфин букс“ од Пекинг, Кина, деновиве публикува серија сликовници со кинески народни приказни. Серијата содржи пет познати и репрезентативни кинески класични приказни, и тоа: „Говедарот и Ткајачката“, „Легендата за Неџа“, „Ќерката на Огнениот Император“, „Лотосовиот фенер“ и „Пангу ги создава земјата и небото“. Прераскажани се од Френсис Жерар (Англија), илустрирани се со оригинални илустрации од познати кинески ликовни уметници: Ванг Веиџи, Ли Хаијан и Ју Ѓун. Преводот од англиски јазик е на Дијана Крстевска, Бојана Богдановска, Елена Саздовска и на Кристина Стаменова. Сите наслови се целосно илустрирани и целосно печатени во боја.
Произлезени од легенди, басни и фолклор и пренесувани од многу генерации, овие приказни зборуваат за доблестите на смелоста, храброста, добрината, мудроста, понизноста, чесноста и добриот хумор. Преполна со фантастични слики и со раскажани приказни, оваа серија на младите читатели им отвора прозорец во богатото кинеско наследство од три илјади години неверојатна култура.
„Македоника литера“ и досега му посветуваше внимание на публикувањето народни приказни и легенди, така што веќе ги има публикувано: „Нордиски народни приказни“, „Шведски народни приказни“ „Руски народни приказни“, „Бугарски народни приказни“, „Корејски народни приказни“ и кинеските историски приказни и легенди „Подемот и падот на кинеските династии“.