Ознака: Знаменитостите

Беровскиот женски манастир „Св. Архангел Михаил“

Манастирот „Св. Архангел Михаил“, познат како беровски женски манастир, се наоѓа на излезот од Берово, кон Беровско Езеро. Темелите на првиот женски манастир во...

Значајно културно наследство од Гевгелија и Гевгелиско

Во центарот на Гевгелија се наоѓа народната библиотека „Гоце Делчев“. Зградата е изградена од некој способен мајстор во 1912 година, по нарачка на непознат...

Богатото културно наследство на градот Битола

Битола има богато културно наследство, кое се состои од физички артефакти и нематеријални атрибути на македонското општество, нешта што се наследени од минатите македонски...

Тајане е македонски календарски обичај поврзан со празникот Раѓање на Свети...

Тајане како обичај што е поврзан со Иванден (7 јули/24 јуни), најдолго се задржал во Прилепскиот, Битолскиот и Крушевскиот Регион. Од обичаите што се...

Симболи на антифашистичката борбa

Спомениците и спомен-обележјата секогаш одразуваат вредности, значаен наратив и нѐ потсетуваат на нашето минато. За спомениците се вели дека се богатството на еден народ,...

Арсениј Јовков – првиот македонски филмски сценарист

Арсениј Јовков во текот на својот живот се јавува како литературен критичар, преведувач и филмолог. Во 1923 година, заедно со Георги Занков, по свое...

Црквата „Свети Кузман и Дамјан“ има иконографски решенија што се единствени...

Црквата „Свети Кузман и Дамјан“, попозната како „Мали Свети Врачи“, е македонски православен храм во градот Охрид. Се наоѓа под црквата „Свети Константин и...

Црквино – македонско село во кое се наоѓала црквата на Марко...

Според преданието „Маркова Црква“ станува збор за месност каде што претходно се наоѓала Марковата црква во селото Знаменитостите на Македонија Црквино е сместено од десната страна...

Арбасанци се одликува со интересно културно наследство

Од културно-историски поглед, Арбасанци е интересно поради двете археолошки наоѓалишта - Ќерамидница (населба и некропола од доцноантичкиот период) и Црквиште (средновековна црква и некропола)....

Средновековна тврдина Женско

Тврдината е изградена од византискиот цар Андроник Трети Палеолог, најверојатно во 1334 година, со промената на византиско-српската граница. Тврдината имала цел да го штити...