Ознака: трикафта

„Трикафта“ за уште 18 пациенти со цистична фиброза, болните го бараат...

Делумно задоволни од средбата во Министерството за финансии излегоа претставниците на Асоцијацијата за цистична фиброза, кои преговараа за набавка на лекот „трикафта“ за сите...

Пациентите со цистична фиброза ќе протестираат, бараат одговор за набавката на...

Пациентите со цистична фиброза ќе протестираат денеска во 12 часот пред Министерството за финансии, бидејќи, како што велат, немаат одговор од надлежните институции, до...

Гаспар: Пациентите со цистична фиброза ќе протестираат на 3 мај, ако...

Пациентите со цистична фиброза ќе протестираат на 3 мај во 12 часот пред Министерството за финансии, ако не добијат одговор од надлежните институции, до...

Меџити: Интензивно работиме на долготрајно, ефективно и квалитетно решение за проблемот...

Уште првиот ден се зафатив со решавање на проблемот со обезбедувањето на лек за цистична фиброза. Го обезбедивме лекот со премиерот и Владата. Сега...

Гаспар: „Tрикафта“ ќе спаси животи и ќе ги намали трошоците за...

Обезбедувањето на лекот „трикафта“ ќе спаси животи, но и ќе се намалат трошоците за боледувања, хоспитализации, медицински персонал, антибиотици и други лекарства, истакнува во...

„Трикафта“ ќе добијат и пациенти со умерена белодробна болест, информира Фуштиќ

Терапијата „кафтрио“ (kaftrio) во комбинација со „калидеко“ (кalydeco), познатa како „трикафта“ во САД, а за која постоеше голем медиумски интерес, почна да се дава...

Еден месец по законските измени нема прогрес во набавката на „трикафта“,...

Помина еден месец од законските измени и сè уште нема никаков прогрес во однос на набавка на лекот „трикафта“, алармираа денеска претставници на Асоцијација...

Ковачевски: Лекот Трикафта по изгласување на законските измени во Собрание достапен...

Лекот трикафта кој веќе го добија најкритичните пациенти, по спроведената итна постапка, по изгласување на законските измени кои се во Собраниска процедура многу скоро...

Со законски измени ќе се овозможи директна набавка на „Трикафта“ и...

На седница во Собранието на 16 март на дневен ред ќе бидат законски измени кои ќе овозможат директно да се преговара за набавка на...

„Трикафта“ пристигна на Клиниката за детски болести, терапија ќе примат седум...

Лекот „Трикафта“ за цистична фиброза пристигна во Универзитетската клиника за детски болести, соопшти денеска министерот за здравство Фатмир Меџети. Во соработка со другите институции, како...