Ознака: ИКС

Анализа на ИКС: Над една третина од објавите на политичките партии...

Над една третина од вкупниот број објави на политичките партии и на политичките лидери содржат штетни наративи, покажа извештајот на Институтот за комуникациски студии...

Преку комуникација за животната средина до разбирање на еколошките прашања

Комуникацијата за животната средина која овозможува разбирање на сложените еколошки прашања и ја зајакнува улогата на поединците и на организациите во управувањето со животната...

Истражување на ИКС: Граѓаните имаат најмала доверба во Собранието и Обвинителството,...

Според Институтот за комуникациски студии кој го мери индексот на активна транспарентност, Владата во 2016 година имала 25 проценти транспарентност, која почнува да расте...

Граѓаните имаат најмала доверба во Собранието и Обвинителството, најголема во Армијата

Истражување на ИКС Според Институтот за комуникациски студии кој го мери индексот на активна транспарентност, Владата во 2016 година имала 25 проценти транспарентност, која почнува...

Платформата „Икс“ ќе ги отстрани насловите од новинарските вести

Платформата „Икс“ (Твитер) ќе ги отстрани насловите од новинарските написи, бидејќи нејзиниот сопственик Илон Маск сака да ги мотивира новинарите да објавуваат статии директно...

Здружени за подобрено образование за медиумска писменост

Пропаганда, дезинформации, социјални алгоритми, напади на приватноста... поважно од кога било за младите е да бидат медиумски писмени за да можат да ги разберат...

Граѓаните препознаваат колку политичарите „искрено ги лажат“

Квалитетот и вистинитоста на информирањето во едно општество неизбежно се рефлектираат во „степенот на доверба на граѓаните кон општествените чинители“ што ги информираат: медиумите,...

Четири високообразовни институции ќе ја воведат медиумската писменост во наставната програма

Четири високообразовни институции од државава добија грант за воведување медиумска писменост во студиските програми во рамки на проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите...

Прв симпозиум ИКС и ИРЕКС за медиумска писменост во високото образование

Комплексноста на медиумската писменост и разноличните пристапи за нејзина примена во образованието беа главните теми на дводневниот меѓународен симпозиум организиран од Институтот за комуникациски...