Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25968)

„Епл“ ќе ја освежи целата линија на ајпед

Техно Откако прескокна цела година, компанијата „Епл“ планира целосно да ја освежи својата линија на ајпед. Новинарот на „Блумберг“, Марк Гурман, наведува дека „Епл“ не претставил...

Омаж на периодот на руската авангарда и уметничка револуција

Изложба на Томе Аџиевски во „Чифте-амам“ Голема изложба на авторот Томе Аџиевски, насловена „Уанс апон а тајм ин д ист“, се отвора вечерва, во 19.30...

Во Велика Британија отворени писма стари 265 години

Во Велика Британија се отворени 104 писма, испратени пред повеќе од 250 години. Тие беа наменети за морнарите на францускиот воен брод „Галатеа“, кои...

Проекции на „М“ на Тозија на Филмскиот фестивал во Котбус

Филмскиот фестивал во Котбус (ФФЦ) е еден од водечките меѓународни фестивали на источноевропскиот филм и годинава се одржува од 7 до 12 ноември. Денеска...

Имплант за пациенти со Паркинс

Пациент што боледува од Паркинсонова болест сега може да оди до шест километри, благодарение на имплантот што му е вграден по должината на неговиот...

Што се случува со телото од големо количество рафиниран шеќер

Рафинираниот шеќер се смета за еден од најштетните производи, а може да се најде во голем број производи, како слатки, житарки, овошни јогурти, но...

Градот како инспирација, приказна, лик

Објавена „Книжевна мапа на Скопје“ од Моника Илкова Во издание на Центарот за култура и културолошки студии е објавена книгата „Книжевна мапа на Скопје“ од...

Шест милијарди евра за Западен Балкан за побрза економска интеграција во...

Сегашното темпо на приближување до економскиот просек на ЕУ е премногу бавно. Економиите на земјите од Западен Балкан се само 30-50 отсто од просекот...

Ефикасниот здравствен систем клучен фактор за долг живот на луѓето

Според проекциите на „Евростат“, во 2050 година, жителите на хрватското крајбрежје може да очекуваат просечен животен век од 84,9 години Деновиве „Евростат“ објави резултати од...

Стратегиски исчекор или тактички краткотраен блеф

Неопходно е Владата да избегне потези на фискалната политика, како неодамнешното зголемување на стапката на ДДВ за одредни производи, кои ги зајакнуваат наместо да...