Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25799)

Уште што непознато ни донесе пандемијата на ковид-19?

Пандемија на ковид-19 беше прогласена во март 2020 година и, еве, по цели три години, ова тешко и досега непознато поглавје на здравствена криза...

Маск тврди дека „Старшип“ е подготвен за лансирање

Компанијата „Спејс екс“ неодамна објави дека ќе го лансира вселенското летало „Старшип“ и ќе го изврши својот прв орбитален тест-лет по неодамнешното тестирање и...

„Алибаба“ лансира ривал на ЧетГПТ

Кинескиот технолошки гигант „Алибаба“ го најави доаѓањето на својата технологија со вештачка интелигенција во стилот на ЧетГПТ, наречена Тонги Чианвен. „Алибаба“ има намера да го...

Маестро Вања Ѓумар Николовски ќе ја диригира Петтата симфонија на...

В четврток, со почеток во 20 часот, оркестарот на Македонската филхармонија ќе ја изведе маестралната Симфонија бр. 5 од австрискиот композитор Густав Малер. Концертот...

„Епл“ патентира нова верзија на ајпад

Техно Компанијата „Епл“ неодамна поднесе документација за патент за уред многу сличен на ајпад. Уредот е наменет да прави сѐ како паметен телефон, но без...

Намита Субиото: Приказните, скицирани во груби потези, стануваат комплицирани и испреплетени

Одгласи за „Ѕиркачот“ на Александар Прокопиев во Словенија Едицијата „Сто словенски романи“ се приближува до бројката од сто објавени наслови. Словенечкиот превод на романот „Ѕиркачот“...

Медицински центар што им го продолжува векот на срцевите импулси на...

Специјализирана болница за превенција, лекување и рехабилитација на кардиоваскуларни заболувања во Охрид Во мојата долгогодишна новинарска и публицистичка кариера сум регистрирал многу поединечни и колективни примери...

Зошто инфлацијата во Западен Балкан е повисока отколку во ЕУ и...

На општиот пораст на цените најголемо влијание имаше зголемувањето на цените на храната, бидејќи нејзиното учество во инфлацијата во земјите од регионот е во...

Зошто скандинавските земји се најсреќни во светот?

Скандинавските земји успеаја да влезат во еден многу квалитетен циклус, во кој ефикасните и демократски институции се способни да им овозможат безбедност на своите...

Дали клинот со клин ќе се избива?

Од Центар информираат дека само за 2022 година, за административно отстранување диво изградени проекти биле предвидени 9.000.000 денари, од кои биле потрошени 4.473.812 денари....