Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25713)

Црното злато, иако црно, сепак е злато

Процени на енергетските аналитичари за предизвикот со нафтата во 2023 година Според мислењата на голем број аналитичари, изразени во јавноста преку нивни изјави, интервјуа, колумни...

Најголемата награда е кога ќе ја видите среќата на публиката

По пет години од светската премиера и освојувањето на светската публика, „Македонисимо“, животниот проект на маестро Симон Трпчески, имаше претставување дома. И настапот дома,...

Македонски автори првпат на врвот на листите на најчитаните

Каква беше книжевната 2022 година Издавачките куќи бележат една одлична година со голем број нови наслови, реизданија, промоции... Неколку наши издавачи ги споделуваат своите сознанија...

Бугарија со децении преговарала за поделба на Македонија

Истражувајќи низ историските архиви и од сознанијата на универзитетските професори и историчарите, откриваме дека Бугарија како држава во периодот од 1878 година до почетокот...

Да се прославува, но со мера

Новогодишните празници се многу добар период од годината за реализирање на плановите на престапниците, односно криминалците. За време на периодот на прославите и празниците,...

Празничната трпеза од скромна поскромна

Нашата обиколка низ пазарите и маркетите и анкетата што ја направивме со трговците и купувачите покажуваат дека инфлацијата изгледа однапред ја изела празничната софра,...

Како некогаш се прославуваше и организираше Нова година во Скопје?

Огромни класери со фотографии од некои минати и многу поубави времиња ја дочекаа екипата на „Нова Македонија“ во просториите на Дирекцијата за култура и...

Зимска магија без снег и со пролетни температури

И оваа Нова година ќе немаме снег. Снежните врнежи стануваат сѐ поретки во Македонија, а според податоците на Управата за хидрометеоролошки работи, во наредниот...

Македонија може и повеќе и подобро

И покрај сите тешкотии и премрежиња со кои се соочува државата, Македонија секогаш имала и има свои докажани чеда што ја враќаат надежта дека...

Го „украде“ ли политиката новогодишниот дух

Новогодишно-божиќниот дух е празнување на животот. Тие денови се своевиден дисконтинуитет на објективната реалност во општественото живеење, кое се чини дека од година на...