Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25707)

Објавен „Речник на сложенките во македонските црковнословенски текстови“

Во издание на „Бата прес“ е објавено делото „Речник на сложенките во македонските црковнословенски текстови“ од Весна Костовска. Станува збор за дело во кое...

„Танец“ заслужува свој дом

Завршен концерт на најуспешниот ансамбл Националниот ансамбл за народни игри и песни „Танец“ и годинава традиционално ја заокружува исклучително успешната концертната сезона, со ексклузивен новогодишен...

Искрен и моќен крик за/по вистината

Премиери Најновата претстaва во Македонскиот народен театар во Скопје, „Сите сме птици“, во режија на Слободан Унковски, е работена по драмата на Важди Муавад (1968,...

Домашна поевтина струја за спас на стопанството, конкурентноста и на работните...

Бизнис-заедница неодамна излезе со своја процена за тоа кои се клучните предизвици за економијата во 2023 година. Со цел да дадеме свој придонес во...

Маска што ќе направи вашата коса да расте побрзо

Нега и убавина Жените секогаш бараат евтин, но ефикасен лек за побрз раст на косата. Еден од нив е витаминот Б3. Ниацинот, познат како витамин...

Идентитетот на градот во период на транзиција: Симболичка идентификација и социјална...

Градот сам по себе претставува симболика, сплет на елементи на културата, архитектурата, уметноста, но и елементи што го формираат секојдневниот живот, видливи или невидливи...

Бугарија мора да се соочи со сопственото минато доколку сака да...

Молкот и негирањето ја држат секоја генерација заглавена во незнаење и поттикнуваат колективно заборавање. Сè додека луѓето не можат отворено да разговараат за мрачното...

Цивилизациското наследство нема ексклузивитет само на една современа нација

Со отворањето на музејот „Аигаи“ во Грција, на локалитетот Кутлеш (Вергина), центарот на античката македонска култура, Грција повторно го актуализира прашањето за изедначувањето (односно,...

Кој ќе победи во трката за ракетно вооружување

Украина 2022: Полигон за тестирање нови и стари оружја (3) За да објасниме подобро – како пример ќе го земеме топот монтиран на најмодерниот американски...

Правосудството падна и на поправниот испит

По скандалозниот избор на Ислам Абази за шеф на Јавното обвинителство за гонење организиран криминал и корупција без понуден план и програма за работа...