Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25597)

Со ласерско оружје ќе ловат дронови

Системот „ХЕЛМА-П“ може да стрела со моќни ласерски зраци што ги загреваат дроновите до точка каде што тие ќе се запалат или ќе прегреат...

Сјајот на олимпизмот изложен на високи трошоци!

Доверлив ревизорски извештај предупреди на значителен ризик од пречекорувања на буџетот, велејќи дека оваа есен треба да се донесат тешки одлуки за да се...

Кина бележи раст на индустрискиот профит

Податоците за индустрискиот профит опфаќаат големи фирми со годишен приход од најмалку три милиони долари од нивните главни операции, пишува Ујанг Шиџија за „Чајна...

Светот се движи кон револуција за достоинство

Надворешната политика што ја спротивставува демократијата со авторитаризмот во манихејската борба не прави многу за да ја поправи кризата на легитимитетот предизвикана од неуспесите...

ЕУ може да му биде поддршка на НАТО во Источна Европа

Северноатлантската алијанса би можела да ги одврати можните закани од истокот ако постави вистински трајно присуство во државите на првите линии, а токму европскиот...

Кралица за коњ

За оние понеупатените, да појасниме дека кралицата е најсилна и најзначајна фигура во шахот. Во политиката, симболиката и значењето на поимот кралица се сосема...

Уапсен психопат што отвори културен клуб „Борис Пастернак“

Морам да споделам. Знам дека многумина од вас го прочитале, ама има и такви што првпат ќе го чујат. А и посилно е од...

Скитник, кројач, војник, шпион и дипломат

Зошто македонската власт започна жесток прогон на генералот Методија Величковски, разузнавачот Наќе Чулев и амбасадорот Зоран Дабиќ? Веднаш по јулските протести против предлогот Ковачевски...