Податоците за индустрискиот профит опфаќаат големи фирми со годишен приход од најмалку три милиони долари од нивните главни операции, пишува Ујанг Шиџија за „Чајна дејли“

Профитот на кинеските индустриски фирми се зголеми за 0,8 отсто на годишно ниво во јуни, поништувајќи го падот од два месеца поради влијанието на пандемијата на ковид-19, како што објави Националното биро за статистика (НБС). Во првата половина на 2022 година, профитот на индустриските фирми порасна за еден отсто во однос на истиот период пред една година, според НБС.
Податоците за индустрискиот профит опфаќаат големи фирми со годишен приход од најмалку 20 милиони јуани (три милиони долари) од нивните главни операции. Џу Хонг, висок статистичар во НБС, рече дека растот на профитот во јуни е помогнат од закрепнувањето на индустриските и синџирите на снабдување од нарушувања предизвикани од пандемијата.
Помеѓу анкетираните 41 индустриска гранка, 15 сектори забележаа двоцифрен раст во јуни, а 21 сектор забележаа раст на добивката од годишно ниво. Податоците на НБС покажаа дека профитот во производството на опрема пораснал за 4,1 отсто во јуни, по падот од девет отсто во мај, придонесувајќи за четири процентни поени во растот на профитот во јуни.
Имено, секторот за производство на автомобили забележа раст од 47,7 отсто во јуни во услови на забрзано продолжување на производството и работата во провинцијата Шангај и Џилин, според НБС. И покрај закрепнувањето на индустрискиот профит и подобрувањето, Џу предупреди на тешкотии и притисоци од зголемените трошоци и покомплицирано и помрачно надворешно опкружување.
Во следниот чекор, земјата ќе продолжи да ги спроведува постојните политики за стабилизирање на индустриската економија. Исто така, ќе се направат повеќе напори за проширување ефективни инвестиции, зајакнување на потрошувачката, намалување на даноците и таксите, олеснување на товарот на претпријатијата и создавање поповолни услови за стабилно закрепнување на индустриската економија.