Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25562)

Токсичните деривати на францускиот предлог

Летални деривати од Преспанскиот договор и Договорот за добрососедство што треба да ги консумира македонскиот народ не се добија само на надворешнополитички план. Токсични...

Телото ве предупредува кога ви е нарушено здравјето

Медицински совет Кога здравјето е сѐ полошо, тоа не се случува одеднаш и без предупредување, како што се мисли. Нашето тело обично испраќа знаци дека...

Изложба на Башким Меџети во Кавадарци

Делата на ликовниот уметник Башким Меџети од Гостивар од денеска за првпат ќе бидат изложени во Кавадарци, во рамките на манифестацијата „Кавадаречко културно лето“....

Костими на субверзивни женски ликови во филмовите

Публиката ќе може да види различни рекреации на култни филмски костими што ќе опфатат различни формати и визуализации од „живи слики“, видеа и графички...

Пописот на населението ќе биде во октомври

Албанија Пописот на населението и домаќинствата во Албанија, кој беше одложен минатата година, поради пандемијата на ковид-19, ќе се спроведе во октомври годинава и ќе...

Неизвесна поддршката на социјалистите за новата влада на Петков

Бугарија Бугарските социјалисти, партнер во владата на заминување на центристичкиот премиер, нема да ја поддржат новата влада на Кирил Петков. Социјалистите, кои се сметаат како...

За четвртина од Србите Македонците се најблиска нација

Во анкетата, секој трет испитаник рекол дека најблиски им се Црногорците, четвртина за најблиски ги сметаат Македонците и петтина од испитаниците рекле дека тоа...

Кој колку ќе плаќа за потрошената струја

Од денеска нови цени на електричната енергија Од денеска почнува тарифната реформа за пресметка на цената на струјата со која надлежните сакаат да се поттикне...

Волонтерите – скапоцениот камен на Австралија

И етничките групи вклучуваат голем број доброволци во сите области од животот. Меѓу нив се вбројува и македонската, каде што најчесто се работи во...

Глобализацијата предизвика глобални нарушувања

Во анализата на Иво Х. Далдер и Џејмс М. Линдзи, со наслов „Последната шанса на Западот да изгради подобар светски поредок“, геостратегиските аналитичари презентираат...