Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25505)

Македонската спортска гордост повторно не нѐ изневери

Со триумфот од 27-25 над Чешка во вториот бараж-дуел, македонската машка репрезентација по осми пат ќе биде дел од едно СП. Во спектакуларна атмосфера,...

Рециклирај и превенирај!

Мисли глобално, дејствувај локално  Еден литар бензин може да загади 750.000 литри вода за пиење.  За миење автомобил со црево може да се потрошат...

Воденица

Од творештвото на писателот Пени Трпковски Во нашето село имаше повеќе воденици. Беа наредени како ѓердан над селото и сите работеа на една вода, односно...

Грижата кон мајката Земја е наша прва и најважна задача!

Етика за млади Денот на планетата Земја ќе го одбележиме в петок, на 22 април. Секоја година на овој датум луѓето се потсетуваат дека грижата...

Десетгодишниот Леонид Белески е сѐ поуспешен каратист

Во здраво тело - здрав дух Десетгодишниот прилепчанец Леонид Белески тренира карате од пет години и во последниот период освојува голем број награди на натпревари....

Сестрите Тамара, Моника и Катја Велков први им јавија на пожарникарите!

Кога минатиот петок избувна пожарот во фабриката „Треска“ во Скопје Доказ дека децата секогаш реагираат на вистинскиот начин, со желба да помогнат и да направат...

Од творештвото на писателот за деца Перо Миленкоски (6)

Драги деца, на страниците на „Колибри“, во десетина продолженија, ќе објавиме една многу поучна серија, преку која ќе научите важни нешта за сообраќајот, но...

Претстава со еколошки пораки за тоа како треба да се однесуваме...

Направив успешен спој помеѓу возрасна и детска актерска екипа, која на прекрасен начин ја водеше приказната. Спојот од негативни ликови и нивното преобразување во позитивни...

Време за (р)еволуција на умот

Неделава е Недела на модната револуција. Веќе неколку години се одбележува и кај нас. Но во актуелниот политички момент симболиката на поимот револуција или...

„Круме Кепески во детските стихови“

ВИЕ НИ ЈАВУВАТЕ: Книга за шеесетгодишното постоење на скопското училиштето Во историјата на нашето училиште, литературната секција зазема посебно место. Благодарение на фактот дека од...