Мисли глобално, дејствувај локално

 •  Еден литар бензин може да загади 750.000 литри вода за пиење.
 •  За миење автомобил со црево може да се потрошат и до 600 литри вода.
 • Ако фрлите алуминиумска лименка или пластична чаша во природа, таа може да се најде во истиот облик, неизменета и по 500 години.
 •  Во отпадоците има отровни материи што влијаат на смртноста кај животните. Пластиката личи на храна, па тие често ја употребуваат во исхраната.
 •  Пластичните ќесиња во океаните и морињата убиваат речиси еден милион морски животни годишно.
 • Во текот на животот фрламе ѓубре со тежина колку 600 возрасни луѓе.
 • Дрво старо 100 години создало онолку кислород колку што му е потребно на еден човек за 20 години.
 • Од фрлените хартија и дрво, пет милиони домови би се грееле 20 години.
 • Еден хектар иглолисна шума има способност да апсорбира 32 литри прашина, а ако шумата е букова, апсорбира 45 литри прашина.
 •  Еден тон рециклирана хартија спасува 17 израснати дрвја.
 • Еден тон рециклирана пластика заштедува 900 литри нафта.
 •  Стаклото може неограничено да се рециклира.
 •  Еден кубен метар воздух во шума содржи 200-300 бактерии, додека во истиот волумен во големите градови има 250 пати поголем број бактерии.
 • На Земјата секоја година се уништуваат шуми со површина колку Австрија.