Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25423)

Што се крие зад платното „Свети Мартин и просјакот“ на...

Сликата на „Свети Мартин и просјакот“ е едно од помалку познатите дела на уметникот Ел Греко. Сцената е едноставна - млад римски благородник на...

Стагнацијата на пензиите како општествен проблем

Сеќавања и сведоштва Замина 2021 година, но последиците од здравствената и економската криза и осиромашувањето сѐ повеќе се чувствуваат. За тоа придонесуваaт и новите поскапувања...

Не сретнав друг автор што точно знае како треба да се...

Режисерот Бранко Ставрев за академик Митко Маџунков Во времето кога Ацо Алексов беше ангажиран за режисер во новоформираната Македонска радио-телевизија, во театарот во Струмица неговото...

Новак Ѓоковиќ и неговото право

На дело се покажа она што целиот Балкан, но и целиот слободољубив свет го сонува - неприкосновени човекови права и слободи, владеење на правото,...

Прокси-факторот на потенцијалниот конфликт во Украина

Пред нешто повеќе од осумнаесет месеци корпорацијата РАНД, по налог или спонзорство на заменик-шефот на копнената војска на САД, објави студија за процена од...

Бугарија како продолжение на Преспа

На овие теми, а можеби дури и за истите тези сум пишувал многупати. Веројатно и со истите формулации. Но тоа е судбината на трагедијата...