Ознака: ДЕЛЧЕВ

„Делчев аманет ни остави…“

Во дел од насловот на драмскиот ораториум „Стратегот на македонскиот универзум“ од Зоран Пејковски се содржи сепостојната проткаеност низ вековите на македонскиот континуум, а...

Заборавениот портрет на Гоце Делчев

Во 1927 година во Софија се одржала средба на Кукушкото братство, на која била предвидена изложба на слики од Никола Гугушев. Овој сликар во...

Како Делчев зајава накај Русија

Сабота наутро, 4 февруари. Вчеравечер ја претерав. Сега сум мамурен. Три кафиња не ме оправаат. Ама кафе без цигари не оди, а јас лошо...

Делчев никогаш не се излажал себеси, ниту пак другите!

Гоцевите писма како најавтентичен извор на неговиот светоглед Во историските архиви, како што е Државниот архив на Македонија, постојат голем број оригинални писма од кореспонденцијата...

Нема да се дозволи никаков инцидент на чествувањето на Гоце...

Нема да се дозволи никаков инцидент на чествувањето на годишнината од раѓањето на Гоце Делчев, која треба да се одржи в сабота, и во...

Неоправдано отсутни пред Делчев и Македонија

Големите годишнини и јубилеи заслужуваат посебен пиетет и изрази на највисока почит. Но дали е баш така во актуелната политичка реалност? Зошто, којзнае по...

Делчев на пиедестал е одлика на висок државнички морал

Чудно и несфатливо е како и премиерот и лидерот на опозицијата не најдоа време да се поклонат пред гробот на најголемиот македонски великан Гоце...

Апостол на слободата на револуционерна Македонија

На 119-годишнината од смртта на македонскиот идеолог и водач ги одвојуваме пишувањата на весникот „Прапорец“ и на списанието „Македонија“ од 1903 година. Нивните објави...