Ознака: џез

Со „Читаме џез“ почнува новиот концепт на „Литература.мк“

„Литература.мк“, во партнерство со радиото „Џез ФМ“, најави почеток на низа музички настани во новото „Кафе литература“ во „Дајмонд мол“. Под мотото „Читаме џез“...

Концерт на Националниот џез-оркестар со Џон Илија Апелгрен

На 14 февруари, датум што се поврзува со убави нешта, денот на љубовта, денот на виното, ќе се одржи посебен настан, концерт на Националниот...

Сиот тој џез – формата како глагол

Дваесет и трети јануари... во просториите на Националната опера и балет, со почеток од 20 часот, прв концерт на Националниот џез-оркестар. Со овој концерт,...

Ерата на џезот, барокот и јајцето…

Иницијативата на СДСМ за привремено отстапување на корисничкото право на објектот на Универзална сала од Град Скопје на Владата, заради негова доизградба, беше на...

Џез-матине на „Скопскиот џез-фестивал“

Џез-матине на „Скопскиот џез-фестивал“, со промоција на новите календари за 2023 година и концертeн настап на триото на „Јордан Костов и френдс“, ќе се...

Сиот тој џез

Септември, октомври.. златна есен... во Скопје, време на фестивали и голем број културни збиднувања, можност да се здивне малку од плуралните дневнополитички теми и...

Меѓународниот џез фестивал „Кавадарци 2022“ на едно место собра врвни музичари

Во организација на домот на културата „Иван Мазов Климе“ и здружението „Васил Хаџиманов јуниор“ синоќа на градскиот плоштад во Кавадарци се одржа меѓународниот џез...

Со џез и поезија вечерва официјално ќе биде отворен „Скопскиот поетски...

Скопската публика вечерва ќе може да ужива во поезија и џез на официјалното отворање на второто издание на „Скопскиот поетски фестивал“, што ќе се...

Каков е статусот на џезот во македонското општество?

Во моментов џез-фестивалите сè помалку се поддржани од надлежните културни институции. Џез-музичарите, иако академски образовани на локалните и на странски универзитети, се принудени да...

Меѓународен ден на џезот во Битола

ЈОУ КИЦ - Битола се приклучува кон одбележувањето на Меѓународниот ден на џезот. Во рамките на манифестациите за одбележување на Меѓународниот ден на џезот...