Ознака: Љупчо

Продавањето и предавањето на сѐ што е македонско е бесмислено, непродуктивно...

Во четвртото по ред обраќање на годишните собранија на Македонската академија на науките и уметностите, претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев, се осврна на предизвиците...

Природното право и неприродната сервилност

Македонија е на крстопат. Можни се два патишта. Првиот пат е – обезличена Македонија и остварување на вековниот сон за „европска држава“, но без...

„Да бидеме реални, да го бараме невозможното“

Македонците доброволно се разнебитуваат. Всушност, „целиот триумф на садистичката структура на СС-овците се базирал на таков тип измачување, што потоа жртвата да дозволи самата...

Македонија е дестинација за четири сезони

Според првиот човек на АППТ, се очекува зголемен број на туристи благодарение на договорот со „ТУИ Обединето Кралство“, кој првпат ќе ја сервисира Македонија...

Ангажираниот колумнистички опус на Љупчо Коцарев

(Љ. Коцарев, „За македонските работи“, Скопје, Матица, 2021) Колумната е жанр близок до кусиот есеј, заправо колумната е популарен есеј/оглед. Во колумната се изнесуваат авторски...

За резолуцијата, политичките лидери и иднината

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“: АНАЛИЗА НА ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ Во својата најнова анализа, академик Коцарев се осврнува и на резолуцијата што е неодамна...

Конечно време за будење

УТРЕ ВО „НОВА МАКЕДОНИЈА“ АНАЛИЗА НА ЉУПЧО КОЦАРЕВ, ПРЕТСЕДАТЕЛ НА МАНУ Aкадемик Коцарев пишува за добро осмислената и агресивна стратегија на лажни и невистинити податоци...

Милиони долари за еден коњ

Најрасните грла во светот за галопски трки достигнуваат сума од пет, па и повеќе милиони американски долари. Ова е можеби зачудувачка, но вистинита сума,...

Љупчо Пупаковски – алфа и омега во коњичкиот спорт

Пупаковски своевремено беше активен џокеј, кој имаше високи пласмани на многу турнири. По завршувањето на кариерата, продолжи да работи во матичниот клуб Илинден и...

Негрижата за Музичката продукција на МРТ е напад на целата македонска...

Љупчо Мирковски, композитор, музичар, диригент Музичката продукција на МРТ не постои веќе 18-та година, и покрај напорите на вработените, на ентузијастите во Македонската телевизија да...