Ознака: Јавност

Билатералните прашања – надвор од преговарачкиот процес!

Тезата што ја наметнуваат европските бирократи кај овдешната јавност дека сите земји морале да прават некакви отстапки во времето кога пристапувале во ЕУ едноставно...

Вистината во фокусот на новинарството и јавноста

Се знае дека цензурата на медиумите кај нас е законски забранета, но за да се сузбијат создавањето и ширењето лажни вести, уцени, клеветења и...

Што откри документот што целосно „протече“ во јавноста

Вистинска бомба во јавноста предизвика прилогот на весникот „Паис“, кој го објави целиот текст на тајниот одговор од САД и од НАТО на руските...

Националните прашања (не) се за на дневен ред

Во изминатиот период беа преземени директни дипломатски средби и активности на највисоко ниво помеѓу владите во Скопје и во Софија, со намера да се...

Ќе се отрезниме ли по статистиката од ДСЗ?

Растот на трговскиот дефицит отвора многу прашања, меѓу кои и која е вистинската причина за тоа? Зошто перманентно со децении сме во трговски дефицит?...

Се буди меѓународната правдољубива јавност

„Фалсификувањето на историјата досега не било критериум за приклучување во ЕУ. Но се чини дека Бугарите сакаат да го направат да биде критериум. На...

Мистичниот законодавец ја поттикнува љубопитноста на критичката јавност

Ќе се стави ли најпосле крај на незаконското богатење? Зошто се конфискува имот со недокажано потекло од над 30 илјади евра, како ќе се...

Кој ќе победи, човештвото или климата

Топлотните бранови во Канада, поплавите во Германија, сушите во Африка и во Централна Азија ги натераа научниците да откријат колку тие се поврзани со...

Пауновски се заблагодари на сите што го поддржаа

По денешната одлука на владата и официјално да го разреши од позицијата директор на Државниот пазарен инспекторат, сега веќе разрешениот Пауновски во својот натпис...

Претседателот Пендаровски напладне ќе се обрати на јавноста

Претседателот на државата Стево Пендаровски денеска напладне ќе има обраќање во кое ќе ги соопшти своите ставови во врска со вонредната состојба, свикувањето нова...