Ознака: финансиска криза

Аргентина e на работ на банкрот

Статистичката рејтинг агенција „Фич“ го намали рејтингот на аргентинскиот долг во странска валута за два степена, оставајќи ја едно ниво над банкрот. Намалувањето на рејтингот...

Се прошири кризата од „банкарското бегство“ што ја снајде СВБ

Меѓународната банкарска криза и глобалната економија Автор: Џефри Сакс за „Катимерини“ Банкарската криза што ја погоди Банката Силиконска долина (СВБ) минатата недела се прошири. Со ужас...

Европејците се мачат да ги платат сметките поради високите животни трошоци

Извор: Јуроњуз Започна со енергијата, но кризата со зголемените трошоци за живот сега се прошири на сите сектори и ја погодува цела Европа и пошироко. Проблемот...

Како Западот ги затру своите пари

Кога една фабрика сака да го отстрани токсичниот отпад, таа наплаќа негативна цена за него, односно нејзините директори плаќаат за да се ослободат од...

Во потрага по излез од економско-финансиската криза: Палета ефикасни мерки на...

Факт е дека македонската економија е мала, фрагилна и увозно зависна. Точна е и констатацијата дека секое од глобалните нарушувања, како на пазарот на...

Некогашниот нафтен гигант Венецуела стигна до крајот на една ера

Нафтените резерви на Венецуела, кои се најголеми во светот, ја трансформираа државата и светскиот енергетски пазар. Сега нафтениот сектор е на работ да запре...

Додека ковид-19 ги затвора училиштата, децата се принудени да работат

Автори: Џефри Гетлман и Сухасини Раџ Њујорк тајмс Секое утро пред јавниот станбен блок „Девараџ Урс“ на периферијата на градот Тумакуру, мноштво деца излегуваат на улицата....

Јапонија се соочува со најголем пад на нејзиниот БДП

Јапонија го забележа својот најнизок БДП во историјата на мерењата, поради намалувањето на потрошувачката за време на пандемијата на коронавирус. Третата најголема светска економија падна...

Коронавирусот ја соочи Америка со проблемите на Третиот свет

Милиони семејства во САД ризикуваат да останат без вода поради неплатени сметки додека завршува мораториумот на отплата на долговите во државата, и покрај рекордните...

Короната ѝ стави катанец на Старата битолска чаршија

Иако последиците од пандемијата тешко ги погодиja сите граѓани во државата, сепак коронавирусот најтешко ги погоди дуќанџиите од Старата битолска чаршија. По неколку месеци,...