Ознака: Стапки

ЕЦБ ги зголеми каматните стапки за рекордни 4 отсто

Во наредните две години под ризик се корисниците на кредити со променлива каматна стапка, која е значително повисока од фиксираната. Експертите сметаат дека колку...

Само добро организираните држави имаат високи стапки на раст

За да имаме забрзан раст на македонската економија, освен длабоките структурни економски реформи, потребен е интегрален пристап што опфаќа и подобрување на перформансите што...

Повеќе од неопходнoст: Длабоки и сериозни реформски политики и високи стапки...

Сегашното ниво на БДП на Македонија и стапките на раст што ги остваруваме на годишно ниво се мошне загрижувачки и, за жал, ќе бидат...

Зголемувањето на каматните стапки повеќе е проблем отколку решение

Непоколебливата определба на централните банки да ги зголемат каматните стапки е навистина извонредна. Во име на скротување на инфлацијата, тие намерно тргнаа на пат...

Бизнис-секторот бара усогласување на царинските стапки со ЕУ

Усогласувањето на царинските стапки со стапките на ЕУ ќе доведе до јакнење на конкурентноста на домашната индустрија, зголемени инвестиции од страна на компаниите, а...

Ќе се остварат ли планираните стапки на раст

Забрзаното ширење на новите соеви на коронавирусот, но и рестриктивните мерки низ европските земји го попречуваат заздравувањето на економијата. Дополнително, ниту плановите за вакцинација...

Ќе има ли намалување на каматните стапки

Универзитетскиот професор Томе Неновски укажува дека актуелната тенденцијата за олабавување на монетарната политика создава можност за натамошно намалување на каматните стапки на банките Податоците за...

Клучните каматни стапки во еврозоната – без промени

ЕЦБ со „пауза на монетарната политика“ ќе го надгледува растот на еврото Европската централна банка (ЕЦБ) донесе одлука да не ги менува клучните каматни стапки...

Кил по стапките на Магдебург

Кил е на одличен пат да се израмни со Магдебург, кој во две години во низа, во 2001 и во 2002 година, ги освои...

Стапките во снегот водат кон Момин Поток

Новите врнежи од снег и температурите длабоко под нулата, се причината што секој ита кон својот топол дом. Но дел од ваквата приказна одамна...