Ознака: Славој Жижек

Жижек за коронавирусот: Ова е очигледна расистичка параноја

Словенечкиот филозоф Славој Жижек ја искоментира паниката што се дигна во светот поради епидемијата на коронавирусот. Тој вели дека некои, вклучително и тој, би...

Нова книга од Славој Жижек на македонски

Најновата книга на словенечкиот филозоф со светска репутација Славој Жижек „Да се почне од почеток“, е објавена од „Везилка 2011“. Книгата дава основен поглед на...

Излезе книга за Ленин од Славој Жижек

Издавачката куќа „Везилка 2011“ ја објави новата книга на познатиот словенечки филозоф Славој Жижек - „Ленин 2017 - сеќавање, повторување и разработка“. - Оригиналноста и...