Ознака: сила

Германија очекува филипинските медицински сестри да го намалат недостигот од работна...

Германија и Филипините сакаат да ја прошират соработката на пазарот на квалификувана работна сила. Дали Германија ќе го следи Обединетото Кралство и ќе донесе...

Различноста е наша сила

ВИЕ НИ ПИШУВАТЕ Сакаме да ви раскажеме за успешната инклузивна практика што веќе една година ја применуваме во нашето ООУ „Никола Карев“ од Кочани. Од март...

Кој го поддржува, кој му дава сила на ВМРО-ДПМНЕ?

Настани, симболи, алузии Од кај ја црпи силата ВМРО–ДПМНЕ за да се спротивстави на уставните промени е едно од најмистериозните прашања во македонската политика. Кој...

Ќе ни ги земе ли Европа и оние малку работници што...

Поради системски репродуцираниот нерамномерен развој, луѓето („трудот“) се принудени да имигрираат ако сакаат повисок животен стандард, а посиромашните земји се принудени да увезуваат „труд“,...

Колку ќе нѐ чини увозот на работна сила?

Наспроти најавата за либерализација на пазарот на трудот, сѐ уште е неизвесно како ќе биде отворена вратата за странските работници што би работеле во...

Индија со амбиција да преземе улога на светска сила

Новиот свет полека се создава, а Индија несомнено ќе биде значаен фактор. Таа ќе ја наруши актуелната констелација на силите во светот, а нејзината...

Виша сила

Очигледно Гоце, и денес по 151 година, сѐ уште е битен фактор, па таму горе кај што се движат вишите сили успеал да ја...

Македонија пред целосен егзодус на работната сила

Германија најавува послободен престој и вработување Одливот на работна сила од Македонија кон европските земји продолжува со несмалено темпо, а македонските работници од 1 септември...

Македонија покажа дека е фудбалска сила

Во плејоф-финалето, Македонија загуби од Португалија, која се пласира на СП. Македонските фудбалери, кои пред неколку дена приредија сензација, елиминирајќи го актуелниот европски првак...

Третина од младата работна сила е неискористена

Агенциите за вработување во земјите од регионот не се доволно активни во помошта на младите за пронаоѓање работа, а младите се принудени да се...