Ознака: „северна“

„Приговорот на совеста“ овозможува личен документ и без придавката „северна“

Професорот по меѓународно право Игор Јанев со интересен предлог како граѓанинот како индивидуа има можност да го отфрли понижувањето чиј корен е Договорот од...

Пропадната држава за пропаднати животи

Чекајќи ја Европа се разболуваме и умираме. Тивко и систематски. Од ковид, во запалени болници, во неисправни автобуси, во нехигиенски болници, од нестручни партиски...

Северна Кореја се бори со глад

Севернокорејскиот лидер Ким Јонг-ун замени уште повеќе партиски функционери, наводно поради нивниот неуспех да се справат со долгогодишниот недостиг од храна, како што информираа...

„Во внатрешноста на тајната“

Во својот патопис „Во внатрешноста на тајната“, португалскиот писател Пеишото пишува за малите работи од секојдневниот живот на луѓето. Како на пример, за тоа...

Феномените руска вакцина и северна влада

Деновиве, драг читателу, по подолго време пак го препрочитував Иполит Тен, кого некои го сметаат за застарен позитивист во естетиката, но мене неговата фасцинантна...

„Северна Македонија, прва крв“

Ако сето ова што ѝ се случува на Македонија во последните четири години може да се стави во фабулата на еден филм од жанрот...

Издвоеното мислење и неговата сила

Во овој речиси двегодишен период на спроведување политики на добрососедство, во кој за возврат од соседите се оспорува македонскиот национален идентитет, ниту една научна...

Датумот веднаш

Сѐ поизвесно е дека денеска, на Советот на министри на ЕУ, во Луксембург, напредокот на Македонија можеби ќе биде тема на состанокот, но повторно...

Македонија го тестира 30-то столче во НАТО

И покрај очекувањата дека со потпишувањето и имплементацијата на Преспанскиот договор автоматски ќе се отворат евроатлантските перспективи за Македонија, неизвесноста во тој процес и...