Ознака: Светската

Светската атлетика создава нов производ „првенства на кратки патеки“

Првенствата во сала би продолжиле да постојат, но таму каде што нема или има многу ограничени затворени капацитети, може да се одржат првенства на...

Најава за исчекор кон дедоминација на една валута во светската трговија

Економски експерти очекуваат заедничката валута БРИКС да ја намали доминацијата на американскиот долар. Деветнаесет земји или поднесоа барање за приклучување кон економскиот блок БРИКС...

Мини-анкета во пресрет на дуелот за светската титула

За тоа кој ќе биде новиот светски првак, што ќе реши и кој би сакале да победи, направивме мини-анкета со осум истакнати македонски шахисти....

Македонија се вклучи во светската акција за солидарност

Од Македонија во Турција ќе бидат испратени 40 припадници на силите за заштита и спасување, кои ќе помогнат во санирањето на последиците од земјотресот,...

Кина ќе забележи силен раст во 2023 година

Извештајот на финансиската институција покажува дека кинеската економија ќе зајакне, што може да го спречи забавувањето на глобалната економија Извештај на Светската банка Светската банка прогнозира...

Светската платформа „Фризе“ пишува за изложбата „Сè што ни е...

Најпознатата светска платформа за современа уметност „Фризе“ пишува за големата меѓународна изложба „Сè што ни е заедничко“, која може да се погледне во Музејот...

Светската економија ја демнат погрешни финансиски политики

Фактот што светот не доживеа системска финансиска криза во 2022 година е мало чудо, со оглед на порастот на инфлацијата и каматните стапки, а...

Да не се дозволи геополитиката да ја сруши светската економија

На 20-от национален конгрес на Комунистичката партија на Кина минатиот месец, претседателот Си Џинпинг ја зацврсти својата власт. Централизацијата на моќта на Си претставува...

Со зајакнување на имунитетот на домашната економија против надворешните ризици

Од Народната банка за „Нова Македонија“ посочуваат дека не само затегнувањето на монетарната политика на ФЕД туку и сѐ уште присутната глобална непредвидливост поради...

Дали велесилите навистина се повлекоа од Блискиот Исток?

Пред околу четириесет години, американските сојузници беа загрижени за тоа што ќе донесе повлекувањето на САД по настаните во Југоисточна Азија и на Блискиот...