Ознака: Светот е сцена

Треба ли да се продаваат дигитално делата на Микеланџело

СВЕТОТ Е СЦЕНА Некои од познатите италијански музеи, поради финансиски загуби, одлучија да го понудат своето богатство во дигитален облик, што предизвика остра критика во...

Мумиите Чинчоро се најстарите на светот

Светот е сцена УНЕСКО на меѓународно ниво, преку различни експерти, потврдува дека населбите и вештачката мумификација на културата Чинчоро имаат исклучителна вредност, која има глобално...

Уметницата што го воведе женскиот гнев во современото сликарство

Светот е сцена Луис Фишман, уметницата што го воведе женскиот гнев во современото сликарство, почина на крајот на јули, во Њујорк, на 82-годишна возраст. Апстрактната...

Реплика на „Мона Лиза“ продадена за рекордни 2,9 милиони евра

СВЕТОТ Е СЦЕНА Европски колекционер на аукцијата „Кристи“ во Париз купи копија од славната „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи од 17 век за 2,9...

Забранетата руска уметност на 20 век

Јубилејната година на Музејот на рускиот импресионизам ќе започне со веќе поставената изложба „Сергеј Виноградов. Насликан живот“, чие траење е продолжено до 31 март....

Турист ѝ ги скрши прстите на статуа од 19 век

Светот е сцена Италијанската полиција го идентификува 50-годишниот Австриец, кој ѝ скрши три прста на статуа од 19 век, позирајќи за фотографија. Статуата на Паолина...

Во октомври ќе бидат објавени петте најдобри британски музеи

СВЕТОТ Е СЦЕНА Во Велика Британија парите од различни награди во областа на културата и уметноста се делат меѓу финалистите. Ланската есен, наградата за книжевност...

Кен Грифин купи дело на Баскиjат за повеќе од 100 милиони...

СВЕТОТ Е СЦЕНА Основачот на „Цитадел“, Кен Грифин, платил повеќе од 100 милиони долари за уметничко дело на Жан-Мишел Баскијат, покојниот црн уметник што се...

Салвадор Дали во Задар

Светот е сцена „Надреалните светови на Салвадор Дали“ е насловот на изложбата што ќе може да се погледне во Кнежевата палата во Задар, од 15...

Мадрид домаќин на соло-изложба на Лемпицка

Светот е сцена Во палатата „Гавириа“ во Мадрид, Шпанија, е отворена изложбата „Тамара де Лемпицка“, која ќе трае до крајот на 2018 година. Полската сликарка,...