Ознака: ресурси

Кое е вистинското водостопанско и енергетско решение за Црна Река?

Ако им се даде на Грците да стопанисуваат со овој простор (волумен на вода) 67 години, тоа значи дека тие ќе можат да го...

Балансирање помеѓу сѐ поголемата побарувачка на вода и сѐ помалите...

До 2025 г., 800 милиони луѓе ќе треба да се справуваат со недостиг од вода. Според Светската здравствена организација, најмалку две милијарди луѓе зависат...

Човечки ресурси ниту „за лек“

Според последните податоци на меѓународно ниво, речиси 162 милиони луѓе се преселиле во друга земја во потрага по вработување, а очекувањата се дека овој...

Застрашувачки дефицит на човечки и технички ресурси за интервентни ситуации

ИСТРАЖУВАЊЕ НА ЦЕНТАРОТ ЗА ГРАЃАНСКИ КОМУНИКАЦИИ (ЦГК) Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) направи истражување, кое покажува една сурова реалност во земјава. Според податоците од истражувањето,...

Фракционерски борби за контрола на економските ресурси на Авганистан

Соседите на Авганистан и странските сили не се заинтересирани за поттикнување поширока граѓанска војна со вооружување на силите на отпорот. Тие повеќе сакаат Владата...

Започна големата битка за ресурси

Според аналитичарите, битката за ресурси, почнувајќи од енергенти - струја, гас, горива, па сѐ до храна ќе биде толку жестока, што не се исклучува...

Заштитата на природните ресурси приоритет

Зрел е процесот за прогласување на Шар Планина за национален парк, кој треба да биде финализиран со усвојување на предлог-законот во Собранието, кон крајот...

Изборите да бидат извор на конкурентни идеи и компетентни човечки ресурси

Промената на изборниот модел со отворени листи и една изборна единица со или без изборен праг несомнено ќе доведе до нов квалитет во македонскиот...

Коронавирусот ги подотвора вратите на Орвел

За запирање на епидемијата на коронавирусот, Кина примени метод на следење на локациите на заразените лица преку мобилните телефони и соодветни алки на рацете....

Заев: Ја отворив и потребата од вонредна состојба поради коронавирусот

Претседателот на СДСМ, Зоран Заев, по лидерската средба изјави дека е договорено да не се одржат изборите на 12 април. Тој исто така рече...