Ознака: револуција

Делото на солунските браќа револуција во дотогашната светска мисла

Светите браќа Кирил и Методиј се едни од највлијателните фигури во историјата на цивилизацијата, неотуѓив дел од духовното битие и културниот идентитет на македонскиот...

Модната револуција слави 10 години

Глобалното движење „Фешн револушн“ годинава одбележува десет години активизам и залагање за етичка, одржлива и фер модна индустрија за сите. Неделата на модната револуција...

Изложба на необјавени портрети на македонски револуционери во Кавадарци

Изложба на необјавени портрети на македонски револуционери во Кавадарци „Лица на револуцијата : Внатрешно Македонска Револуционерна Организација низ фотографии, 1893- 1934“ е насловот на ова...

Андре Мари Шенје – еден од најголемите француски поети и жртва...

Шенје е еден од најголемите француски поети, а романтичарите во него гледаат свој идол и идеал. Тој имал исклучителна сензибилност и ги оживувал античките...

Зошто напредната технологија не нè прави попродуктивни?

  Се чини дека човештвото продолжува да поминува низ огромен период на иновации и технолошки напредок, но, во исто време, парадоксално е тоа што продуктивноста...

Како со зелената револуција Европа повторно ќе биде енергетски зависна

Европската зелена револуција е лансирана, но сѐ повеќе станува сосема очигледно дека Европа едноставно нема услови за инсталирање толку многу единици на зелени енергетски...

Кина го објави првиот меѓународен стандард за матични клетки во светот

Документот ИСО 24603 ги наведува различните барања и прописи за одгледување и користење плурипотентни матични клетки од човек и од глушец. Тоа е, исто...

Скица-профил на просечниот македонски политичар

Македонскиот (просечен) политичар не остава зад себе конзистентен целовит резултат или политички печат како последица на своето владеење, туку лавиринт од матни неразјаснети околности...

Еден запис за Годар и неговата лична револуција

Автор: Константин Плевнеш A, да биде сам по себе светска филмска револуција можеше да му се случи само на Жан-Лик Годар, бидејќи тој во своите...

Светот се движи кон револуција за достоинство

Надворешната политика што ја спротивставува демократијата со авторитаризмот во манихејската борба не прави многу за да ја поправи кризата на легитимитетот предизвикана од неуспесите...