Ознака: раселени

Десет милиони деца раселени во 2023 година

„Кога децата ќе ги загубат своите домови, тие губат речиси сè: нивниот пристап до здравствена заштита, образование, храна и безбедност“, рече портпаролот на организацијата Загрижувачки...

Сакам да потсетам дека бегалците се само луѓе!

„Раселени“ на Тања Балаќ во Советот на Европа во Стразбур Самостојната изложба на уметницата Тања Балаќ со наслов „Раселени“, отворена на 5 септември во Музејот...

УНХЦР: Повеќе од 5,2 милиони Украинци се бегалци, 1,1 милион внатрешно...

По 24 февруари од Украина заминале 5,2 милиони луѓе, се дознава од податоци од Високиот комесар за бегалци при ОН (УНХЦР). Според податоците на Меѓународната...

Еден милион луѓе раселени од Украина

Најголем бран бегалци во овој век Бројот на бегалци од Украина во средата надмина еден милион. Ова е најбрзото раселување на бегалците во овој век,...

Повеќе од 70 цивили убиени, а 300.000 раселени во северна Сирија

Повеќе од 70 цивили се убиени од почетокот на воената операција во северна Сирија од страна на Турција и сириските опозициски групи што ѝ...

Каде се наоѓаат милионите раселени Сиријци

Најмногу раселени надвор од Сирија има во Турција и во Либан, а во Европа најмногу има во Германија и во Шведска По седум години војна...