Ознака: проширувањето

Клучни спорни точки во однос на реформите

Долго време Европската Унија изгледа како затворен клуб. Жан-Клод Јункер, претседател на Европската комисија од 2014 до 2019 година, славно изјави дека ниту една...

Има ли навистина нов момент зад проширувањето на ЕУ?

Војната во Украина можеби ненамерно стави ветер во едрата на проширувањето на ЕУ, но луѓето од Западен Балкан треба да го видат тоа за...

Дедо Мраз и ЕУ-проширувањето

Што добива Македонија ако го смени Уставот, без гаранции за натамошни уцени од Бугарија или, пак, блокади од Холандија, кога ЕУ-перспективата е мртва? Каква е...

Проширувањето на НАТО на исток требало да запре во Полска

Кисинџер тврди дека САД треба да бараат „рамнотежа меѓу себе, Русија и Кина“. Овој термин се однесува на „еден вид рамнотежа на моќта, притоа...

Советот на министри на ЕУ ќе расправа за ...

Министрите за надворешни работи на земјите-членки на Европската Унија денеска треба да одржат состанок на кој, меѓу другото, треба да се расправа и за...

Проширувањето е мртво, да живее проширувањето!

И досега комуникацијата на Брисел кон балканските држави се одвиваше на принципот „добра и лоша“ вест. Добрата страна на посетата на претседателката на ЕК...

Почнаа изградбата и проширувањето на булеварот Никола Карев до Момин Поток

Екипите на Град Скопје ја почнаа втората фаза од изградбата и реконструкцијата на булеварот Никола Карев, на потегот од крстосницата кај касарната „Илинден“ до...

Како бугарските закани кон Македонија може повторно да го закочат проширувањето...

Бугарија со месеци врши заткулисен притисок врз Северна Македонија, барајќи од неа да се согласи на далекосежни отстапки, кои „би ја спасиле“ од бугарското...

Барањата на Бугарија не треба да бидат дел од преговарачката рамка...

Меѓународната заедница е подготвена и дава сигнали да ги прифати сите аргументи што држат, а тоа значи македонските. Засега, многу педантна и разумна изјава...