Ознака: природа

Што да направите ако ве касне змија, додека не пристигне брзата...

Опасности при престој во природа за време на празниците Прославувањето на првомајските и велигденските празници најчесто се случува во природа. Вообичаено кај нас, овие денови...

Изумирањето на дивиот свет е пострашно одошто мислевме

Глобалната загуба на дивиот свет е „значително поалармантна“ отколку што се мислеше. Имено, според резултатите на најновата научна студија, речиси половина од видовите на...

Зарем се потребни несреќи за човекот да ја покаже својата вистинска...

Веднаш по потресната вест за стравотниот земјотрес, кон погодените подрачја во Турција се упатија спасувачки екипи од Македонија, Србија, БиХ, Хрватска, Црна Гора, буквално...

Гутереш во Пакистан: Светот веднаш да ја прекине војната против природата

Генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш денеска ги посети регионите погодени од поплавите во јужен Пакистан, каде властите се борат да спасат десетици илјади луѓе раселени...

„Антолог“ со агенда за одговорно однесување кон природата

Со објавувањето на книгата „Големата фабрика за зборови“, издавачката куќа „Антолог“ започнува нова агенда за одговорно однесување кон природата. Проектот предвидува програма наречена „Се...

Духовен одмор во недопрена природа

Бигорскиот манастир и неговата околина со сите обележја и знаменитости што ги нудат, како Еленски мост, Дуфски Водовод, езерото Локув, најниско ледничко езеро во...

Доколку застанеме на страната на природата, застануваме во своја одбрана

Климатските промени допрва ќе бидат предизвик за човештвото и за обезбедување храна, затоа мудро е новите генерации да ги учиме како се произведува храна,...

Претстава со еколошки пораки за тоа како треба да се однесуваме...

Направив успешен спој помеѓу возрасна и детска актерска екипа, која на прекрасен начин ја водеше приказната. Спојот од негативни ликови и нивното преобразување во позитивни...

Хокни и Ван Гог: Како сликите со природа носат радост

На многу начини природата ги инспирира уметниците. Во март минатата година, додека светот се аклиматизираше на пандемијата, британскиот уметник Дејвид Хокни ја направи сликата...

Од природата учиме како да бидеме подобри!

Живиот свет околу нас во стиховите на Трајче Кацаров (13) Драги деца, во „Колибри“ секој вторник ја следите серијата „Живиот свет околу нас во стиховите...