Ознака: политиката

Медиумизацијата на политиката – поуки

Кампањите и политичката пропаганда се дејност што на годишно ниво троши милијарди (долари, евра, јени, денари). Тоа е бизнис, индустрија, чија обврска, задача и...

Предизборие – збогум на објективното новинарство

Колапсот што го доживеа „државниот социјализам“ отвори слободен и голем демократски празен простор, можност за идеолошко политичко разнообразие и натпревар на креативни мислења, ставови,...

За политичкиот авторитет и персонализацијата во политиката

Добре дојде во политичкиот пекол, ќе му порача младиот Бранко Црвенковски на кафе-пиењето при примопредавањето на власта по изборите во 1998 година на исто...

Жените и политиката

Зад мене тукушто остана најзначајниот 8 Март. Досега сум го чествувала како активна јавна интелектуалка, борец за разни каузи, ама никогаш со некаква посебна...

Пред имигрантската политика пропадна и политиката за интеграција

Да ја земеме за пример овој пат Шведска. Таа од најбезбедна земја, сега се соочува со улични пресметки на мафијата. Имено, за масовното пристапување...

Баздникин: Пријателството меѓу нашите два народа е надвор од времето и...

Пред спомен-обележјето „Руски крст“ во Битола одбележан Денот на руската дипломатија Денот на руската дипломатија беше одбележан во Битола, пред спомен-обележјето „Рускиот крст“, во присуство...

Авторитети – персонализација во политиката

Како што слабеат врските на избирачите со политичките партии и опции, поради редица „извесни и неизвесни“ причини, зајакнуваат личностите на поединци што стануваат важни...

Во чиј интерес е бракот помеѓу статистиката и политиката?!

Дека пописот не е идеално спроведен, сосема е јасно. Несредените евиденции, пред сѐ во матичните служби, што безброј пати беше и потврдено со конкретни...

Меѓународното право алатка на политиката на моќ?

Заштитата од меѓудржавна војна, сама по себе, е огромна задача за меѓународното право и меѓународните институции, како што покажуваат актуелните настани во Украина. Војната...

Политиката и „Евровизија“ одат рака под рака уште од самите почетоци

Британецот Расел Дејвис, одличен познавач на евровизиските случувања и член на неколку македонски евровизиски делегации, ни рече дека во случај на Русија да ѝ...