Ознака: поезија

Отворен првиот интернационален Скопски поетски фестивал

Во Младинскиот културен центар, со почеток во 19 часот, денеска започна првиот интернационален Скопски поетски фестивал. На отворањето на фестивалот читаа поети на настанот наречен...

Свечено отворени јубилејните 60-ти „Струшки вечери на поезијата“

Манифестација „Струшки вечери на поезијата“ со традиционално палење на поетскиот оган вечерва свечено беше отворена на летната тераса на хотелот „Дрим“ во присуство на...

Распишани конкурсите за 11-тото издание на „100 илјади поети за промена“

Mанифестацијата „100 000 поети за промена“, во соработка со здружението „Контекст – Струмица“ распишува поетски конкурс за овогодинешното издание на Фестивалот. Поезијата со која ќе може...

Поезија на Радмила Петровиќ објавена на македонски јазик

„Мајка ми знае што се случува по градовите“ е книга на српската поетеса Радмила Петровиќ, која деновиве е објавена на македонски јазик во издание...

Со поезија против корона – излезе поетската е-збирка „Отковидување“

Здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст - Струмица“ заедно со групата Scuola di poesia – делегација Македонија, дел од...

Излезе од печат збирката поезија „Лачи искрини“ на д-р Михаил Левенски

Во издание на „Матица Македонска“ Во издание на „Матица Македонска“ излезе од печат поетска збирка – „Лачи искрини“, на д-р Михаил Левенски којашто ги содржи...

Излезе од печат поетската антологија „Игропис“

Од печат излезе антологијата „Игропис“ во издание на Здружението за развој и едукација на културата и уметноста „Фуснота“. Приредувач на книгата е Драгана Евтимова, а...

„Антево перо“ за стихозбирката „Потпис: Трепетлика“ од Ана Стојаноска

Комисијата за доделување на наградата „Антево перо“ за 2020 година, во состав проф. д-р Венко Андоновски (претседател), д-р Атина Цветаноска и Жорж Поповски, (членови),...

Седум поетски остварувања во потесниот круг за наградата „Антево перо“

Седум поетски остварувања се избрани во потесниот круг за наградата „Антево перо“ за 2020 година и од нив ќе биде прогласена победничката стихозбирка. На својот...

Распишани конкурсите за поезија и плакат за „100 илјади поети за...

Mанифестацијата „100 илјади поети за промена“, во соработка со здружението „Контекст-Струмица“, го распиша поетскиот конкурс за годинашното издание на фестивалот. Поезијата со која ќе може...