Ознака: поезија

Македонија е земја што ја сака и цени поезијата

Почнаа „Струшките вечери на поезијата“ Со музичко-поетски перформанс на „Т’га за југ“, во изведба на бендот „Пијан славеј“, и традиционалното палење на поетскиот оган, свечено...

Антологија со 250 песни од македонски и странски поети промовирана во...

Tематската антологија „Музика, секогаш и уште (поезијата во дијалог со музиката)“, беше промовирана синоќа во рамки на „Струшките вечери на поезијата“, во Центарот за...

Промоција на стихозбирката „Зборка“ од Тања Аждаја

Промоција на стихозбирката „Зборка“ од македонската авторка Тања Аждаја ќе се одржи утре (22 август) во кафе-книжарницата „Буква“ со почеток во 19:30 часот. „Зборка” е...

Македонска поезија во грчкото списание „Тефлон“

Младите поети го добија гласот што апсолутно го заслужуваат. Најмладите македонски поети и поетеси ја сфаќаат и ја живеат поезијата демократски, во најдобрата смисла...

„Елегија во пет здива“ во „Јордан Х.К. Џинот“ во Велес

„Елегија во пет здива“ е танц-театар базиран по мотиви од избрана поезија од Радован Павловски, Петре М. Андреевски, Михаил Ренџов, Ацо Шопов и Никола...

Гордана Каракашевска: Жените автори мораат да ја „стават главата в рерна“...

Промоцијата на стихозбирката „Куќа од хартија“ ќе се одржи в четврток, во Културно-информативниот центар (КИЦ), во 19.30 часот, во „Салон 19’19“ Стихозбирката „Куќа од хартија“...

Македонски и бугарски поетеси на Македонската книжевна визита во Софија

Со учество на 12 македонски поетеси, поети и писатели од сите генерации, од 5 до 7 мај во Софија ќе се одржи 13-тото издание...

„Прстен“ – поезија на сестринството од слепченскиот манастир „Св. Јован Претеча“

Од поезијата „Манастирски води“ на сестринството од слепченскиот манастир Св. „Јован Претеча“. https://www.youtube.com/watch?v=uXsJp3mUHqk

„Капкa“ – поезија на сестринството од слепченскиот манастир „Св. Јован Претеча“

Од поезијата „Манастирски води“ на сестринството од слепченскиот манастир Св. „Јован Претеча“. https://www.youtube.com/watch?v=lECA5UlKljE

Плетенка“ – поезија на сестринството од слепченскиот манастир „Св. Јован Претеча“

Од поезијата „Манастирски води“ на сестринството од слепченскиот манастир Св. „Јован Претеча“. https://www.youtube.com/watch?v=V4XuAV26LkI&t=9s