Ознака: поезија

Меѓународен конкурс за поезија во Сицилија

Меѓународната поетска манифестација „Анџело Ла Векија“ („Il Parnaso – Concorso di Poesia – Premio Angelo La Vecchia“), во соработка со здружението за развој на...

Реномираното меѓународно списание „Версвил“ посветено на македонската поезија

Реномираното меѓународно списание за поезија „Версвил“, својот најнов број во целост го посвети на современото македонско поетско творештво. Изданието е насловено „Поезија од Македонија“...

Избор од поезијата на Христо Петрески на македонски и на српски

Во издание на реномираната издавачка куќа „Арка“ деновиве е објавен избор од поезијата на Христо Петрески на македонски и на српски јазик. Изборот е...

Избор од поетското творештво на Иван Антоновски објавен во Србија

Издавачката куќа „Граматик“ од Белград објави избор од поетското творештво на Иван Антоновски, под наслов „Обиди за (пре)создавање песна“. Песните од изборот, поделени во...

Запознај ја татковината преку поезија

Драги деца, од денеска во новата рубрика „Запознај ја татковината преку поезија“ ќе имате можност да прочитате песни на познати македонски поети за деца,...

Поезијата бара убаво одбрани зборови

Од творештвото на писателката Весна Шереметкоска Весна Шереметкоска (51) е прилепска поетеса, членка на Клубот на литературни творци на Прилеп, која со години твори. Авторка...

Емељ Туна: На сите ни требаат празни страници и чисти почетоци

Емељ Туна може да се види речиси на сите културни настани во Скопје. Голем вљубеник во пишаниот збор, но и на уметноста општо, како...

Горазд Китановски-Кени на патниците во автобусот „41“ им чита поезија: Верувам...

И оние што не сакаат поезија го запознаа како човекот што рецитира песни во автобусот со број „41“, кој вози на релација Железничка станица-Драчево...

Од привилегирана дама, поезијата се претвори во срамежлива Пепелашка

Влада Урошевиќ, писател Поголем од најголемите. Влада Урошевиќ е поет, прозен автор, критичар, есеист, антологичар, преведувач. Автор со огромно поетско, прозно и преведувачко творештво. Неговата...

Со џез и поезија вечерва официјално ќе биде отворен „Скопскиот поетски...

Скопската публика вечерва ќе може да ужива во поезија и џез на официјалното отворање на второто издание на „Скопскиот поетски фестивал“, што ќе се...