Ознака: планета

Ѕвезда слична на Сонцето проголтала планета на Млечниот Пат

Според научниците, трите планети најблиску до Сонцето - Меркур, Венера и Земјата - ќе ја доживеат истата судбина за околу пет милијарди години Научниците за...

Планета покриена со вулкани што може да содржи вода

Астрономите открија планета за која веруваат дека е покриена со активни вулкани и која би можеле да содржи вода на дел од својата површина....

НАСА откри нова рефлективна планета од класата Мини-Нептун, целосно покриена со...

Неодамна вселенскиот телескоп Џејмс Веб на НАСА направи извонредно откритие, кое го нарече ГЈ1214 б - далечна планета надвор од нашиот Сончев систем. Оваа...

Астрономите забележаа како ѕвезда „голта“ планета

Научниците знаат дека ѕвездата што умира станува џин што ги голта сите планети во одреден радиус, но никогаш досега немале шанса да го видат...

Откриен нов слој на Земјата – зафаќа речиси половина од нашата...

Научниците открија нов слој на Земјата што се наоѓа под површина, под тектонските плочи и зафаќа речиси половина од нашата планета. Станува збор за делумно...

НАСА откри потенцијално населива планета

Американската вселенска агенција НАСА забележала егзопланета со големина на Земјата, која орбитира околу мала ѕвезда оддалечена околу 100 светлосни години. Планетата, наречена ТОИ 700...

НАСА откри уште една планета, оддалечена 100 светлосни години, потенцијално погодна...

Американската вселенска агенција НАСА откри егзопланета со големина на Земјата, којашто орбитира околу мала ѕвезда оддалечена околу 100 светлосни години. Планетата наречена ТОИ 700 е,...

Прво тестирање на техниката за заштита на планетата

Вселенското летало ДАРТ на НАСА се судри со мала месечина на астероид, што претставува прво тестирање на техниката што еден ден би можела да...

Како изгледа внатрешноста на Земјата?

Ајде да видиме... Ако со дупчалка направиме дупка во Земјата, длабока речиси 6.400 километри до средиштето на планетата, при секое зголемување на длабочината ќе забележиме...

Кинеска робот-чета на Црвената Планета

Кинезите најавуваат дека ќе донесат примероци од Марс две години пред Американците и Европејците Кина работи на сложена мисија за собирање примероци од Марс и...