Фото: Пиксабеј

Научниците открија нов слој на Земјата што се наоѓа под површина, под тектонските плочи и зафаќа речиси половина од нашата планета.

Станува збор за делумно стопени карпи кои покриваат 44 отсто од Земјата. Откритието би можело да доведе до нови сознанија за движењата на тектонските плочи, што предизвикуваат земјотреси, создавале планини, но и придонеле за обликување на хемиските и физичките услови за животот на планетава, објави Џунлин Хуа, соработник на Факултетот за геонауки „Џексон“ при американскиот Универзитет на Тексас во Остин.

Откриениот слој е составен дел на астеносферата, која се наоѓа во делот наречен „горна обвивка“ на планетата, 160 километри под површината. Астеносферата постои како мек слој од цврст, но делумно нестабилен карпест состав што може да предизвика движење на тектонските плочи.

Науката и претходно забележале делови од овој карпест слој, но се мислеше дека станува збор за аномалија. Сега, се наведува, има докази за прилично пошироко негово присуство.

Но, засега не се знае со сигурност дали стопениот дел го олеснува движењето на тектонските плочи.