Ознака: музички приказни

Музичките приказни ги пишувам на јазик разбирлив за моите ученици

ОД МОЈ АГОЛ: Соња Андонов, музиколог Во државното музичко училиште „Тодор Скаловски-Тетоец“ во Тетово сум речиси целиот живот. Прво како ученичка по пијано, а сега...

Сомнеж

Михаил Иванович Глинка (1804-1857) е основач на руската национална композиторска школа. Иако можеби не бил славен како, на пример, Чајковски, често бил со право...

ОГЛЕДАЛО

Музички приказни Фотографијата е огледало на ликот. Не секогаш сосема верно, зашто со разни техники се добиваат совршени фотографии, но многу често го покажува она...

Вечниот Град – вечна љубов

Музички приказни Невозможно е човек да отиде во Рим, а да не се врати вљубен. Во градот. Рим е љубов на прв поглед, љубов за...

Музичкиот Колумбо на Месечината

Лада Шоптрајанова Петровска Кога Дворжак ја открил американската изворна музика, го видел пред себе истото она што го видел Колумбо кога ја открил Америка -...

„Болеро“

Францускиот композитор Морис Равел (1875-1937) е најдобриот познавач на душата на симфонизмот, најголемиот мајстор на хармонијата и на оркестрацијата. Неговите дела и ден-денес се...

Дива

Некои луѓе се благословени - или проколнати - со вонсериска дарба, со талент поголем и од самиот живот. А животот не е секогаш благонаклонет...

ОТСЈАЈОТ НА МЕСЕЧИНАТА

Францускиот композитор Клод Дебиси отпловил во вечноста точно пред 100 години, на 25 март 1918 година. Во својот краток, но уметнички богат и турбулентен...