Ознака: културно

Нашите музеи се меѓу ретките во светот што не прикажуваат туѓо...

Нашите музеи се најверојатно едни од ретките во светот што не поседуваат или прикажуваат туѓо културно наследство во своите постојани поставки, додека македонски артефакти...

Македонската Охридска архиепископија – македонско бесценето културно наследство

Во контекст на македонското културно наследство треба да се спомене и Охридската архиепископија, затоа што таа е еден од најзначајните сегменти од македонската историја,...

Се заштитува вредно културно наследство старо над 180 години

Реставрација на иконостасот во црквата „Свето Благовештение“ во Прилеп Во прилепската црква „Свето Благовештение“, или попозната како Стара црква, при крај е втората фаза од...

Странци реагираат жестоко на бугарскиот културно-историски империјализам

Бугарија продолжува да го шири наративот дека европската писменост е исклучиво бугарска заслуга, присвојувајќи и национализирајќи нешто што има наднационална димензија, бидејќи доаѓа во...

Година на културно закрепнување

Музеите се отворени, оркестрите повторно свират, театрите ги најавуваат претстојните сезони, салите се приспособени на мерките за физичка дистанца, публиката полека се врати во...

Кој има политичка амбиција Охридскиот договор да стане културно богатство?!

Да, навистина и понатаму остануваат предизвици кај дел од јавноста што се согласува со концептот дека јазикот/јазиците, културата, религијата на различните етникуми можат да...

Да се популаризира културното наследство во Скопје

Културното наследство на Скопје и неговата околина е историски извор за слоевите различни цивилизации во минатото, но и потенцијал за туристичка промоција и економски...

Европски денови на културното наследство

Денеска, во 11 часот, во Музејот на Македонија, ќе се организира завршниот настан во рамките на годинешното одбележување на Европските денови на културното наследство....

Демир Хисар – град со недоволно истражено културно наследство

Не случајно оваа општина е град на културата на Македонија за 2018 година. Тука се манастирот „Свети Јован Претеча“, црквите „Св. Јован Богослов“ и...