Ознака: криминал

Колку криминал и корупција може да собере еден мандат

И додека политичките партии како претоварени бродови бесцелно пловеа по отвореното но релативно мирно море во изминативе неколку години, некако успеваа да се справат...

Арифи: Со давањето аболиции без правен основ, Иванов стори кривично дело...

Aко некој на јавна функција носи одлуки без да има правен основ, тоа е кривично дело за злоупотреба на положбата и тоа е кривично...

Предлог за формирање доброволни одреди за заштита од криминал

Бугарските пратеници, на првото читање, ги прифатија измените на законот со кој се регулира работата на Министерството за внатрешни работи, а во предлог-текстот се...

Шведска одбива да го признае криминалот на мигрантите

Со зголемувањето на криминалот на бандите во Шведска, премиерот Стефан Лофвен сè уште одбива да ја обвини миграцијата за проблемот. Статистиката докажува дека греши,...

Тешката битка за Мексико почнува од крвавата Тихуана

Гардијан Во држава каде што дневно се случуваат по 100 убиства, претседателот Андрес Мануел Лопез Обрадор вети дека ќе го искорени криминалот во општеството, но...

Има нешто гнило во државата македонска

Последните случувања со аферата со специјалното јавно обвинителство, ако не е намерно смислена во некоја непозната лабораторија и пласирана преку корумпирани новинари за остварување...

Романската обвинителка Ковеси ќе гони криминал во ЕУ

Романската обвинителка за борба против корупција Лаура Кодрута Ковеси, речиси сигурнo ќе стане првата обвинителка на ниво на ЕУ и покрај противењето на романската...

Триесет земји здружени во борбата против криминалот на Западен Балкан

ЕМПАКТ програмата (Европска мултидисциплнарна платформа за борба против закани од криминал), која вклучува нелегална трговија со огнено оружје, нелегална миграција, измама со документи и...

Попусто ли се потрошени и труд и време и пари

И покрај потрошените над десет милиони евра, институцијата што требаше на голема врата да го воведе, поточно во апсолутна мера да го практикува принципот...

Труман-шоу на македонски начин

Аферата „Рекет“ само покажа до каде може да допре криминалот, дека на него не се имуни ниту оние што треба да се борат против...