Ознака: конкурентност

Во очекување помош од шест милијарди евра за подобрување на економската...

Планот за раст на Западен Балкан се заснова на четири столба, а првиот е - јакнење на економската интеграција со единствениот пазар на ЕУ,...

Конкурентност, што беше тоа?

За да може приватниот сектор да ги реализира замислените бизнис-проекции, па дури и најавените инвестиции, освен внимателното дизајнирање на мерките за борба против пандемијата,...

Организации на земјоделците – фактор на конкурентност

Формирањето на организациите на земјоделците пред сѐ зависи од нивната иницијатива и мотивација. Кај нив претежнува претпоставката при зачленувањето дека нема да има ризик...

Лекции од германскиот економски модел

Конкурентноста е најветувачкото средство за достигнување и осигурување на просперитетот - Лудвиг Ерхард По Втората светска војна, германската економија лежеше во урнатини. Производството на храна...

Бавната гасификација ја урива конкурентноста на компаниите

Високата цена на енергентите е причина поради која индустријата перманентно ја истакнува потребата од зголемување на постојната потрошувачка и во таа насока се залага...

Преку иновативност до конкурентност и поголем извоз

Повеќето од македонските компании, пред сѐ малите и средните претпријатија, немаат можности за инвестирање во иновации и технологија, и се кадровски, финансиски и технички...

Трите волшебни стапчиња – конкурентност, производство, извоз

Во насока на пронаоѓање, препознавање и практикување на потребните политики за рапидно зголемување на бруто-домашниот производ, неопходно е активно и синхронизирано вклучување на јавноста...

Бизнисмените стравуваат од намалување на конкурентноста

Доколку се реализира прогресивното оданочување, тоа ќе има негативни последици врз целата бизнис-заедница, со тоа што ќе се зголеми сивата економија и ќе се...

Во Глобалниот индекс на конкурентноста, Македонија е на 84-то место

Македонија е рангирана на 84-то место во Глобалниот индекс на конкурентноста што го подготвува Светскиот економски форум. Во извештајот за 2018 година има податоци...

Се заострува ли конкурентноста во банкарскиот сектор?

Со новите банкарски продукти во кои е вклучено и животно осигурување, покрај потребното финансирање корисниците добиваат и заштита на целото семејство преку полисата за...