Ознака: книжевност

Излезе од печат четвртата книга на Мира Илијоска „Непребол“

Деновиве излезе од печат четвртата книга на кичевската поетеса и прозаистка Мира Илијоска, збирката песни „Непребол“, посветена на нејзиниот прерано починат син. Ова е...

Магичниот збор на Петре М. Андреевски ја смени свеста за книжевноста...

Осврт на универзитетската професорка и книжевна критичарка Весна Мојсова-Чепишевска по повод 90 години од раѓањето на македонскиот писател „Ништо не е повидливо и ништо не...

Македонско катче во Националната библиотека во Осло: Ротари клубoт „Камен Мост...

На иницијатива на Ротари клубот „Камен мост-Скопје“, потпомогната од Данскиот и Норвешкиот конзулат во Скопје, ќе се донираат 377 книги на македонски јазик на...

Бугарскиот писател Петар Денчев го претставува преводот на „Малиот бог на...

Бугарскиот писател Петар Денчев ќе гостува во Струмица, Скопје и во Куманово со цел да го претстави преводот на своето дело „Малиот бог на...

Петнаесет млади поети ќе читаат на третото издание на „Отскочна даска“

Петнаесет млади поети на возраст од 16 до 25 години се избрани да читаат на „Отскочна даска #3“, преднастан на четвртиот „Скопскиот поетски фестивал“...

Жан Пјер Симеон добитник на „Златен венец“, Катрин Пиц на наградата...

Поетот Жан Пјер Симеон од Франција е добитник на наградата „Златен венец“ за оваа година, додека пак наградата „Мостови на Струга“ годинава ја освои...

Промоција на „Културолошки точки на Македонија“ од Александар Јорданоски во Штип

Збирката „Културолошки точки на Македонија“ од м-р Александар Јорданоски ќе биде промовирана во Домот на млади во Штип, в петок од 19 часот. Во својата...

Венко Андоновски ја доби Толстоевата награда за „Папокот на светлината“

Добитник на меѓународната Толстоева награда „Јасна Полјана“ за 2023 година е Венко Андоновски, со романот „Папокот на светлината“. Романот е објавен во руски превод на...

Со проактивност до промоција на македонските национални особености

Повеќемина Македонци се издигнаа во американското општество, но тие никогаш не ги заборавија своите македонски корени и култура. Во еден подолг период, Македонците во...

Промовирано преведеното издание на „Збунети компаси“ од Зоран Анчевски и поетски...

Промоција на преведеното издание на „Збунети компаси“, поетската книга на Зоран Анчевски, добитник на наградата „Браќа Миладиновци“ за 2022 година се одржа денеска во предворјето...