Ознака: книга

Книга што ја остава отворена дилемата: каде сме и кому му...

Излезе од печат романот „Татковина ту гоу“ Излезе од печат романот „Татковина ту гоу“ на хрватскиот писател Роберт Меѓуречан во издание на „Перун артис“ од...

Промовирана книгата „Со солзи по патот на судбината“ од Диме Ристов

Во салата на домот на културата „Иван Мазов Климе“ која беше исполнета до последното место, синоќа беше промовирана книгата „Со солзи по патот на...

Здравје на растенијата врз еколошки основи

Според професорката Биљана Консулоска Гвероска се зајакнува вербата на земјоделците во агроеколошката заштита Регистрирани се бројни биофунгициди за сузбивање на одредни патогени кои се добра...

Книга што потсетува дека во секого од нас спие едно...

„Во песничките се видливи сказноликото шаренило и басноликото параболично соѕвездие. Снешко, Ешко и Клукајдрвчо, чавки, страчки и мачки… хумористично се надмудруваат низ немуштиот јазик...

Стихозбирката „Будење“ на Марко Виденовиќ ќе се промовира в сабота во...

Јас само го запишувам она што го чувствувам и од душата си препишувам. Можеби сум крадец, ама од друг не земам туку од своето...

Промовирана втората книга на Марија Никодиноска , „ На крајот на...

Во Центарот за култура во Кичево и пред голем број почитувачи на пишаниот збор, беше промовирана втората книга на младата поетеса од Кичево, Марија...

„Рокчето“ е пишувана врз основа на приказна од струмичкиот крај

Промовирана првата книга за деца на Никола Маџиров Првата книга за деца од поетот Никола Маџиров, „Рокчето“, со илустрации на Анета Илиевска, а во издание...

Инсистирањето на реалистичноста на филмот е стапица, вели Манчевски

Се менуваме и како луѓе, и како уметници, вели режисерот Милчо Манчевски, одговарајќи на прашање на МИА дали во есеите содржани во неговата нова...

„Вовед во славистиката“ од Емил Ниами – ретка научна книга

Промоција на книгата „Вовед во славистиката“ од Емил Ниами ќе се одржи на 25 јануари, во 19 часот, во КИЦ. Ова е прва ваква...

Археолошка книга што може да се ползува во науката

Промовирана „Телесност и отелотворување“ од Гоце Наумов Во киносалата на Музејот на Македонија беше промовирана книгата „Телесност и отелотворување: иконографии на човечкото тело“ од Гоце...