Ознака: Истражување

Новото истражување открива зошто супермолњата е толку моќна

Супермолњите сочинуваат помалку од еден процент од сите удари на гром и тие се исклучително моќни. Една нова студија откри зошто ударите од супермолња...

Германија вложува во истражување на фузијата

Енергетика Германија во следните пет години ќе вложи повеќе од милијарда евра во истражување на фузијата за да се искористи за производство на енергија, изјави...

Увозот на руски ЛНГ во ЕУ се зголеми за 40 отсто...

Според истражувањето на невладината организација „Глобал витнес“ Увозот на течен природен гас на ЕУ од Русија скокна за 40 отсто меѓу јануари и јули 2023...

Зимата наближува, Европа бара нови енергетски партнери

Истражување за енергетската диверзификација на ЕУ Војната во Украина ги принуди Европејците да го сменат однесувањето во врска со енергијата. Преку усвојување на многу сериозен...

Дали попладневната дремка е корисна или штетна

Многумина претпоставуваат дека брзата дремка на средината на работниот ден ќе резултира само со поголема исцрпеност, но дали е навистина така? Резултатите од новото истражување...

Кога треба да се разбудите за да бидете продуктивни во текот...

Ако се обидете да станете еден час порано наутро, а потоа кога ќе се вклучи алармот само го одложите, немојте да бидете премногу строги...

Ново истражување ги поврзува проблемите со видот со деменција

Лицата со нелекувано оштетување на видот се изложени на значителен ризик да развијат деменција, покажа ново истражување. Докторот Џошуа Ерлих и неговите колеги ги анализираа...

ИВЗ ужива висока доверба меѓу своите верници во земјава

Исламската верска заедница во Македонија ужива висока доверба меѓу своите верници во државата, покажува најновото истражување на „Религија.мк“ и „Институтот за политички истражувања –...

Хартиите од вредност се печатат, а златото не е хартија

Истражувањето на американската инвестициска компанија „Инвеско“ за феноменот на враќање на златото на државите во сопствените државни трезори „Тоа е моето злато и го сакам...

Кои се најконкурентните држави во светот?

Истражување за најповолните бизнис-клими Џули Пизли од „Вижуал капиталист“ го користи извештајот за рангирање на светската конкурентност од Меѓународниот институт за развој на менаџментот (ИМД)...