Ознака: Институции

Одговорност, одговорност, одговорност…

Граѓаните свесно се доведени во заблуда и некој за тоа треба да понесе одговорност бидејќи не само што ги излажал и ги изманипулирал туку...

А по Чебрен – нов Чебрен Митилинеос

Не верувај им на Данајците ни дарови кога носат (Timeo danaos ed porta ferentes) Проф. д-р Константин Димитров Сведоци сме на безмилосно уништување на енергетскиот сектор...

Апстинирање на институциите од нивните законски пропишани надлежности

Институционален вакуум во пакет со неодговорност на институциите, двете на штета на граѓаните Државните институции (претседателот, довчерашниот премиер и министерот за надворешни работи) надлежни за...

Пошумувањето – огледало на системското недејствување на надлежните институции

Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека во изминатиов период Македонија има рекордно ниско ниво на пошумување, а тоа е особено забележливо во...

Институциите преземаат предистражни мерки и активности

Министерот за здравство Фатмир Меџити на вчерашната прес-конференција рече дека ќе стори сѐ што е во негова моќ за да се расчисти случајот на...

Институциите да најдат адекватен пристап до младите

Службениците за млади во институциите треба поефикасно да комуницираат со младите преку проактивен пристап и адаптиран јазик, додека институциите треба да дадат поддршка и...

Продолжува трендот на зголемување на долгот на државните институции

Највисок износ на финансиски обврски од 4,243 милијарди денари (околу 69 милиони евра) пријавиле АД „МЖ транспорт“. На второ место со достасани а неплатени...

Црната листа на Америка полна со бугарски политичари

Санкциите на Вашингтон кон Софија, односно ставањето повеќе бугарски политичари на американската т.н. Црна листа, всушност, е примена на американскиот акт Магнитски од 2012...

САД бескомпромисни во политичката контрола на институциите и на носителите на...

За разлика од македонските искуства, во современите демократии се клучни токму овие општествени контролни механизми над управувањето: функционерите да останат под објективна и законска...

Ќе покаже ли некој дека во оваа држава владее правото

Во префрлањето на одговорноста меѓу институциите во постапувањето за спорноста на т.н. бугарски културни клубови, искусните правници препознаваат „обид за развлекување на случаите и...