Ознака: збирка

Збирката на браќата Манаки станува културно наследство

Збирката на движното културно наследство ФОНД 580 „Браќа Манаки - Битола 1853-1964“, која се наоѓа во Државниот архив - одделение Битола, е прогласена за...

Излезе нова збирка раскази од Габриела Стојаноска-Станоеска

„Сега би пишувала за...“ е новата книга од прилепската писателка Габриела Стојаноска-Станоеска. Збирката содржи 57 раскази групирани во трите циклуса: „Сега би пишувала за...“,...

Гордана Каракашевска: Жените автори мораат да ја „стават главата в рерна“...

Промоцијата на стихозбирката „Куќа од хартија“ ќе се одржи в четврток, во Културно-информативниот центар (КИЦ), во 19.30 часот, во „Салон 19’19“ Стихозбирката „Куќа од хартија“...

Седиштето на ОН има богата збирка од уметнички дела

Светот е сцена Обединетите нации собраа голем број уметнички дела во речиси осум децении и се дом на малку позната, но вредна колекција на уметнички...

Со поезија против корона – излезе поетската е-збирка „Отковидување“

Здружението за развој на култура и заштита на културното наследство „Контекст - Струмица“ заедно со групата Scuola di poesia – делегација Македонија, дел од...

Објавена збирка драми од Габриела Стојаноска Станоеска

Деновиве е објавена збирката драмски текстови „Драми (трудници/тајни)“ од писателката Габриела Стојаноска Станоеска, во која се обработуваат современи и секогаш актуелни теми. - Во драмите...

Објавена збирката „Уплавната вода, тагата“

„Уплавната вода, тагата“ е новата, трета збирка поезија на Сузана Ѓорѓиевска, во која се објавени педесетина песни. Според писателката Габриела Стојаноска Станоеска, збирката ги...

Објавена збирка раскази од конкурсот „Бибер“

Кратките раскази избрани на третиот конкурс под наслов „Бибер“, деновиве беа објавени во збирка. На конкурсот, кој беше распишан лани во јануари, пристигнаа 464...

„Волшебен сон“ – втора збирка песни на Зоран Костески

Откако пред нецела година ја издаде првата збирка поезија „Мојата Белица“, Зоран Костески во електронска форма ја издаде втората збирка песни „Волшебен сон“, инспирирана...

Колекционер од Кичево има збирка од илјада различни кибрити

Еден од сѐ помалобројните колекционери во Кичево е Тоше Петрески, кој речиси шест децении ја дополнува богатата колекција кибрити од различна старост, различно потекло...