Ознака: Експеримент

Започна првиот археолошки експеримент во вселената

Додека повеќето луѓе ја поврзуваат археологијата со праисториски остатоци и вредни артефакти, група научници го започнаа првиот археолошки проект на Меѓународната вселенска станица, односно...

Сто и дваесет луѓе ќе примаат по 1.200 евра месечно без...

Експеримент во Германија Германскиот институт за економски истражувања ДИВ и стартапот „Мајн грундајнкомен“ почнуваат експеримент во Германија за да утврдат како универзалниот основен доход влијае...

Научниците бараат 4.000 доброволци за корона-експеримент на концерт

Германски научници бараат 4.000 доброволци кои ќе учествуваат на експериментален концерт на 22 август во Лајпциг, како би се утврдило колкав е ризикот од...

Најголемиот психолошки експеримент во историјата е во тек

Една од клучните карактеристики на луѓето е приспособливоста, а таа дојде до израз во текот на пандемијата, наведува психијатарот Џорџ Ваилант од универзитетот „Харвард“,...

Не успеа шведскиот експеримент против коронавирусот?

Андерс Тегнел, главен епидемиолог од Шведска, призна дека премногу луѓе починале во земјата поради ковид-19. Тегнел беше клучен во развивањето полабава стратегија во Шведска,...

Претставата „Експеримент“ во МКЦ

Tеатарската претстава „Експеримент“, по текст и режија на Јане Спасиќ, а во продукција на здружението „Артопија“, ќе биде изведена на 27 јануари во 21...

Експериментот на меѓународната за франкенштајн-коалицирање

Во Европа се води жестока дебата како да се решат проблемите со фрагментирањето на политичката сцена, односно за формирањето неприродни или т.н. франкенштајн-коалиции, кои...

Јапонските научници се впуштија во контроверзно истражување за создавање на органи

Јапонските научници ќе создаваат човечки органи кои ќе растат во ембриони на животни откако владата на Јапонија одобри контроверзно истражување на матични клетки, пренесува...

Сам свој мајстор: како се демонтира држава

На почетокот во пошироките кругови тој наш „мајстор“ во политиката беше ословуван како стариот лисец, потоа го замени папата, па несуден поет со двојно...

Експериментот Македонија

Листата на политички и економски експерименти од независноста до денес е долга и широка. Почнувајќи од болната и долга транзиција, приватизацијата, многубројните економски и...