Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25278)

На ЗОИ Сараево 1984 македонските новинари првпат видоа лаптоп

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (6) Новинарството ми овозможи да следам настани во сите области на секојдневието, од локално, републичко, сојузно и светско ниво на...

Зошто Македонија е рангирана на дното на листата на безбедни земји

Очигледно има расчекор во тоа како тие однадвор (Европа и светот) нѐ перципираат како држава и како систем, а, од друга страна, како ние...

Германија под вода, Македонија под стрес

Ако земји како Германија и Белгија, кои имаат добро организирани тимови за спасување, не успеаја да одговорат на природната непогода и настрадаа повеќе од...

Аморфност: Соочувањето на македонскиот народ со „погрешното“ постоење?!

Проф. д-р Митко Б. Панов подготви стручна анализа во четири продолженија, која ексклузивно ја објавуваме на страниците на нашиот весник. Во анализата, насловена „Тетралогија...

Дебар Маало добива пешачка и резидентна зона

Ќе се реконструира улицата Мирослав Крлежа. Како што најави градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ, за 45 дена оваа улица ќе стане пешачка и...

Прекршувањето на Уставот и на законите е криминал

Ако има прекршување на Уставот од страна на носителите на највисоките државни функции (претседател на државата, претседател на Собранието, премиер...), секако, треба да има...

Боемите заслужуваат спомен-обележја на Боемската улица

Во училиштето за боеми, класата на Петре М. Андреевски беше исклучително тешка. Ако ги издржевте неговите први и ненадејни удари со главата што беа...

Како да се оневозможат обидите за наметнување на „северномакедонскиот идентитет“

Најновите провокации доаѓаат од соседна Бугарија, каде што и Слави Трифонов, но и Бојко Борисов, лидери на двете партии што освоија најмногу гласови на...

До кога несовесно палење огнови на отворено

Сопствениците на големи земјишта и ниви во околината на главниот град интензивно го користат летниот период од годината за нивна обработка и берба на...

Спортски вести

ТЕНИС Ѓоковиќ ќе настапи во Токио Светскиот тениски рекет број еден, Новак Ѓоковиќ, потврди дека ќе се натпреварува на Летните олимписки игри (ЛОИ) во Токио, во...