Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24966)

Им ја пренесуваме љубовта кон мајчиниот јазик на младите поколенија

Онлајн летна школа за децата од дијаспората на м-р Аниса Трпчевска и на Ана Смилевска За големиот Крсте Петков Мисирков, кој ги постави основите на...

Од бележникот на Трајче Кацаров

МОЈОТ ДЕДО МУСТАКЛИЈА Наутро кога ќе се разбуди, кашлајќи им ја краде песната на петлите. Ќе ја откачи месечината од мустаците и на тие исти мустаци ќе го закачи сонцето. Така, сјајниот...

Музичките приказни ги пишувам на јазик разбирлив за моите ученици

ОД МОЈ АГОЛ: Соња Андонов, музиколог Во државното музичко училиште „Тодор Скаловски-Тетоец“ во Тетово сум речиси целиот живот. Прво како ученичка по пијано, а сега...

Подвигот на Пепелашка од Калининград ќе биде награден

Една учесничка на неодамнешната парада во рускиот град Калининград деновиве е во фокусот на јавноста на целиот свет и веќе ја нарекуваат руска Пепелашка....

Нега и убавина

Како да се ослободите од тврдокорниот целулит Некои жени целиот живот се борат против целулитот, а притоа не постигнуваат никакви резултати. Причина за тоа би...

Македонски гејмери први на Европскиот куп на нациите во е-спорт

Македонската е-спорт екипа покажа одлични резултати на Европскиот куп на нациите во е-спорт, освојувајќи шампионско место во „Лигата на легендите“ и вицешампионско место во...

Деми Мур во филм за пандемија

Деми Мур (57) ѝ се приклучи на актерската екипа што ќе учествува во реализацијата на трилерот со тема за пандемија, „Пејачка“. Актерката ќе се...

„Танец“ ќе добие нов дом

По иницијатива од директорот на националната установа „Танец“, Мартин Вучиќ, на 72-та владина седница беше разгледано и одобрено поднесеното барање на институцијата за ново...

Трубата на Љупчо Мирковски по 10 години засвири за пријателот Драган...

Како уметнички директор на „Макфест“ таа 1992 година, веднаш знаев дека песната ќе биде меѓу најдобрите, но до последниот миг не му кажував на...

Новите изданија си го најдоа своето место во родната Слоештица

Да се чуваат сеќавањето и творештвото на бардовите на македонската книжевност е обврска на секој од нас, поради што неодамна „Арс ламина - публикации“...