Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 24867)

Откриена птица стара 46.000 години

Замрзната птица беше откриена во североисточниот дел на Сибир од страна на локални истражувачи на фосилни коски. Радиокарбонското истражување покажува дека птицата живеела пред...

Како го доби името салатата „Македонија“

Кон крајот на 18 век и почетокот на 19 век, салатата „Македонија“ стана општо позната и ги освои гурманите во Европа. Постојат две искажувања...

Јупитер има повеќе вода отколку што очекуваа научниците

Новообјавените податоци на НАСА покажуваат дека водата сочинува околу 0,25 отсто во атмосферата над екваторот на планетата Јупитер. Новите податоци покажуваат многу повисоки вредности...

Китовите мигрираат на југ за да ја зачуваат кожата

Китовите што се хранат во водите на Антарктикот ја зачувуваат топлината на своето тело преку пренасочување на протокот на крвта од нивната кожа, со...

Железната круна на Лонгобардија

Железната круна на Лонгобардија истовремено е реликвија и едно од најстарите кралски обележја во христијанскиот свет, создадена е во четвртиот век и беше симбол...

„По дождот“ на Раде Шербеџија – топло, човечко и љубовно писмо

Издавачкиот центар „Три“ ја претставува авторската книга „По дождот“ на филмскиот, телевизиски и театарски глумец и боем во душата Раде Шербеџија. Промоцијата на книгата...

„Златна бубамара“ за животно дело за кавалџијата Ангеле Димовски

Кавалџијата Ангеле Димовски, еден од најпознатите во традицијата на македонската музика, е годишен добитник на „златна бубамара“ за животно дело што ја доделува академијата...

Младата и грациозна кралица Европа

Кон крајот на 16 век, неколку картографи создадоа географски карти на кои државите и континентите ги претставија во човечки и во животински облик. Меѓу...

Збогум за амбасадорот на македонската народна песна

Легендарниот интерпретатор на македонска народна музика Ѓорѓи Желчевски, кој почина во понеделникот во својот дом во Белград, на 82 години, зад себе остави многу...

„Дивље јагоде“ го претставува новиот албум „Jukebox“ во Скопје

Регионалното претставување на новиот албум на групата „Дивље јагоде“ - „Jukebox“, нема да го заобиколи Скопје. Основачот на бендот, Зеле Липовача, денеска, во 13...